Sunnuntai on leppoista aikaa touhuta keittiössä. Sunnuntain ruokalistalta löytyi juureswok, marinoidut broilerinfileepihvit uunista sekä gluteenittomat palsternakkasämpylät. Kuten otsikko jo lupailee, niin juurekset ovat olleet tänään pääosassa.
Juureswok
pala daikonia
pieni pala juuriselleriä
1 pieni kyssäkaali
4 (pientä) porkkanaa
avokadoöljyä
suolaa
jauhettua korianteria
Suikaloi juurekset ja kypsennä wok-pannussa avokadoöljyssä kypsiksi. Wok-juurekset voivat jäädä hieman napakoiksi, jos sinulla ei ole ruoansulatusongelmia ja vatsa sulattaa ne hyvin.
Marinoidut broilerinfilepihvit
1 pkt broilerinfilee pihvejä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl tuoretta inkivääriä raasteena
1 tl kuivattua sitruunaruohoa
1 tl kurkumaa
Sekoita marinaadin ainekset. Nosta broilerit lasi/keramiikka-astiaan, kaada marinadi päälle ja pyörittele kanoja astiassa, jotta mausteet tarttuvat joka puolelle. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa. Miksi en laittanut broilereita marinoitumaan muovipussissa, jossa niitä helppo ”hölskytellä”? Öljy on liuotin ja irrottaa muovista haitallisia yhdisteitä ruokaa. Minimoin tämän laittamalla marinadin ja lihan lasiastiaan.
Paista 200 asteisessa uunissa 45-50 min, kunnes lihan sisälämpotila on 73 asteista.
Nautiskelin aterian vielä riisinuudeleiden kanssa, jotka valmistuvat nopeasti.Kyllä maistuikin herkulliselta kevätauringon paisteessa Matti Heikkisen hiihtäessä MM-pronssia.
Palsternakkasämpylät
Olen rakastunut Helena Kemppaisen blogissa oleviin bataattisämpylöihin, mutta koska reilumpi bataatin syöminen saa vatsani ärtyyntymään, kokeilin, miten ohje toimii palsternakalla. Hyvin toimi! Ohjetta hieman muokkailen:
3 dl palsternakkasosetta keitetyistä palsternakoista
1 dl palsternakan keitinvettä
1,5 tl suolaa
5 rkl oliiviöljyä
3 dl riisijauhoja
2 tl ksantaania
1,5 tl soodaa
2 tl psylliumia
1/2 rkl taatelisiirappia
1/2 sitruunan mehu (yht 2,5 rkl mehua)
vajaa desi vettä
Sekoita palsternakkasoseeseen vesi , suola ja 4 rkl oliiviöljyä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää soseeseen. Lisää siirappi ja sitruunan mehu sekoitettuna veteen. Sekoita tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi. Lisää vielä 1 rkl oljyä, joka helpottaa taikinan käsittelyä tekemällä siitä hieman liukkaamman. Ota ruokalusikalla kämmenen kokoisia kasoja ja muotoile kostutetuin käsin pyöreitä sämpylöitä. Paista 175 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä, kun pohja kumisee koputtaessa,