fbpx

Raskausajan diabetes: Mistä oikein on kysymys ja voiko sitä ehkäistä?

”Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka yleensä häviää synnytyksen jälkeen. Raskausdiabetes todetaan kahden tunnin sokerirasituskokeella. Noin joka viidennellä odottavalla äidillä veren sokeripitoisuus lisääntyy siinä määrin, että hänellä todetaan raskausdiabetes. Yleensä raskausdiabetes puhkeaa jo ensimmäisen raskauden aikana ja se uusiutuu useimmiten myös seuraavissa raskauksissa.

Raskaushormonien määrä veressä lisääntyy odotusaikana. Samoin kehon rasvamäärä kasvaa. Näiden seurauksena insuliinin teho alkaa heiketä (insuliiniresistenssi) toisen raskauskolmanneksen aikana. Insuliini on haiman erittämä hormoni, joka säätelee veren sokeripitoisuutta. Sen tehtävänä on kuljettaa ravinnosta saatu sokeri verestä kudoksiin. Yleensä haima pystyy valmistamaan insuliinia tarpeen mukaan lisää, jolloin veren sokeripitoisuus ei pääse kasvamaan liian suureksi. Jos insuliinin määrä ei lisäänny tarvetta vastaavasti, veren sokeripitoisuus nousee. Tätä tilaa kutsutaan raskausdiabetekseksi.” (Diabetesliitto 2022)

Raskausdiabetekselle altistavat:

  • liikapaino
  • suvussa oleva taipumus diabetekseen
  • yli 40 vuoden ikä (USA yli 25 vuoden ikä)
  • aiemmassa synnytyksessä yli 4,5-kiloinen lapsi
  • aiempi raskausdiabetes
  • esidiabetes eli heikentynyt sokerin sieto
  • munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)
  • Etninen tausta (lähde: Johns Hopkins medicine USA)

Noin puolella raskaana olevista naisista Suomessa on raskausdiabeteksen riskitekijöitä.

Mahdolliset vaikutukset vauvaan:

  • Suuri syntymäpaino. Sikiö saa raskauden aikana ravinnon äidin verenkierrosta istukan välityksellä. Jos äidin veressä on paljon sokeria, sikiön haima tuottaa enemmän insuliinia hyödyntääkseen tämän verensokerin. Sikiö varastoi ylimääräisen sokerin rasvasoluihin. Vaikka äidillä on raskauden aikainen diabetes, sikiö pystyy muodostamaan riittävän paljon insuliinia hyödyntääkseen sokerin.  Yhdistelmä äidin korkea verensokeritaso ja sikiön korkea insuliinitaso johtaa siihen, että vauva saattaa syntyä suurikokoisena.
  • Matalat verensokerit heti syntymän jälkeen. Koska sikiö on joutunut tuottamaan normaalia enempi insuliinia äidin korkean verensokerin takia, on verenkierrossa edelleen enempi insuliinia. Mutta koska vauva ei enää saa äidin verenkierron kautta sokeria yhtä paljon, voivat sikiön omat verensokerit laskea liian alas heti syntymän jälkeen. Mikäli verensokerit laskevat, annetaan vauvalle lisämaitoa.
  • Insuliini on myös parasympaattisen hermoston vastavaikuttaja. Tämä tarkoittaa sitä, että sikiöllä on koko raskauden ajan normaalia korkeammat verensokerit ja joutuu käyttämään normaalia enempi insuliinia. Sikiö ei välttämättä vatsassa pääse rauhoittumaan riittävästi ja  aiheuttaa sikiölle raskaudenaikaista stressiä. Tämä voi näkyä myös syntymän jälkeen levottomuutena vauvalla.  

kuva: canva

Asiaan vaikuttavat myös geenit, joiden ilmentymiseen voi vaikuttaa!

Saamme puolet geeneistämme isältä, puolet äidiltä. Näiden geenien olemassa oloon emme voi vaikuttaa, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten ne ilmenevät. Me emme ole geeniemme vankeja: elämäntavoilla ja ravitsemustekijöillä voidaan vaikuttaa, että kyseiset geenit eivät pääse meihin vaikuttamaan negatiivisesti.

Alla olevasta kuvasta näkee sen, kuinka moni geeni vaikuttaa raskausdiabeksen riskeihin. Kuva on ote Grow Baby -geenitestistä.

Sokeriaineenvaihdunnan rooli

Se, millainen on kenenkin insuliiniherkkyys, -eritys sekä aineenvaihdunta, on geeneihin ”kirjoitettu”. Geenit pystyvät kertomaan meille mm. kuinka hyvin glukoosisensorit toimivat ja ovat tärkeässä roolissa solujen välisessä viestinnässä ja insuliiniaineenvaihdunnassa. Jos koet olevasi herkkä sokerille, suvussa on paljon tyypin 2 diabetesta tai sinulla ollut raskauden aikainen diabetes, suosittelen sinua huolehtimaan verensokerin tasaisuuden lisäksi mm.

  • B5 vitamiinipitoisia ruoka-aineita mm. kalaa, hapanmaitotuotteita, kananmunia, avokadoa, palkokasveja, sieniä ja bataattia.
  • Resveratrolipitoisia ruoka-aineita, kuten punaisia luomu viinirypäleitä, karpaloita, puolukoita, tummaa suklaata (80%).
  • Mausta ruokasi kurkumalla ja yrteillä.
  • Huolehdi riittävästä magnesiumin saannista. Myös Q10 voi olla sinulle hyödyllinen ravintolisä.

Rasva-aineenvaihdunnan rooli

APOE4 on rasva-aineenvaihdunnan geenitekijä. Tämä sama geenitekijä tunnetaan ja tiedetään myös sydän- ja verisuonisairauksien sekä alzhemerintaudin taustalta. APOE4 riskigeenin haltijoilla on korkeampi riski oksidatiiviseen stressiin, lisääntyneisiin tulehdustekijöijhin sekä heikompaan verenkiertoon. Koska istukan välityksellä liikkuu valtavasti verta koko raskauden aikana, voi geenillä olla vaikutusta myös istukan normaaliin toimintaan. APOE2 on sikäli kolesteroliaineenvaihdunnalta suojaava geeni, että se ei altista korkeille kolesteroliarvoille. Sen sijaan APOE2 haltioilla voi olla liian matalat kolesterolit, joka ei ole myöskään ihanteellsita, koska kolesterolia tarvitaan solukalvoilla ja solujen välisessä viestinnässä. Mutta myös aivot rakentuvat rasvasta ja kolesterolilla siinä merkittävä tekijä.

Rasva-aineenvaihdunnalle tärkeitä tekijöitä:

  • Omega3 rasvahapot kalasta (EPA ja DHA). Kasvikunnan omega3 rasvoista (kuten pellavansiemenet, camelinaöljy) vain osa muuntuu EPA ja DHA rasvahapoiksi. Kalattomina päivinä hyvä käyttää omega3 ravintolisävalmisteita. Kalaöljy on kuitenkin muistettava tauottaa 1 kk ennen laskettua aikaa, jotta veri ei synnytyksen aikana ole liian juoksevaa.
  • Antioksidanttien saanti on hyvin merkittävässä roolissa! Antioksidantit estävät rasvahappojen hapettumisen, joka tekee niistä vaarattomampia. Vain hapettunut rasva voi tehdä vaurioita. Syö siis sateenkaaren värit päivässä. Jokaisella aterialla paljon värejä.
  • Vältä kovaa eläinkunnan rasvaa sekä transrasvaa, kovetettuja sekä osittain kovetettuja kasvirasvoja. Margariinit eivät ole todellakaan sinulle hyväksi. Suosi kylmäpuristettuja kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä, avokadoöljyä, pähkinä- ja siemenöljyjä.
  • Hallitse stressiä niin paljon kuin mahdollista. Stressi lisää oksidatiivista stressiä eli hapetuskuormaa jo itsessään.
  • Painonhallinta on myös tärkeää. Raskauden aikana painon pudottamista ei suositella, mutta jos olet ylipainoinen, ei painoa pitäisi kertyä kovinkaan paljon itse raskauden aikana.

Kuva: Canva

Maksan rooli raskausajan diabeteksessa

Maksan toiminnan ensimmäisessa vaiheessa on huolehtia siitä, että vierasaineet muuttuvat vesiliukoiseen muotoon ja maksan on helpompi käsitellä ne seuraavassa vaiheessa. Tähän ”esipesuun” osallistuvat mm. maksan entsyymit CYP1A1 ja CYP1A2. (ja kymmenet muut, joihin ei tässä kohdan keskitytä.). Näiden entsyymen kautta kulkee useita eri lääkkeitä ja vierasaineita, kuten kofeiini. Mikäli maksan prosessit eivät toimi kunnolla, aiheuttaa se oksidatiivista stressiä niin äidille, kuin sikiölle. Maksa on myös todella tärkeässä roolissa sokeriaineenvaihdunnan kannalta ja maksan toimintahäiriöt johtavat mm. tyypin 2 diabeteksen ilmaantumiseen.

Miten maksaa voi tukea raskausaikana?

  • Kiinnitä huomiota ruokavalioon. Pyri syömään mahdollisimman paljon antioksidanttirikasta ruokaa ja maksa rakastaa etenkin vihreää väriä. Syö hedelmiä, marjoja, sipuleita, kaaleja, salaatteja… Voit maustaa ruokasi kuivatuilla yrteillä ja kurkumalla. Maksasi hyrrää kiitollisuudesta.
  • Pyri huolehtimaan myös suolistosi kunnosta, sillä suolisto on maksan tärkein työpari. Jos suolisto ei voi hyvin, ei voi myöskään maksa. Suolisto rakastaa kuituja ja hapatettuja ruokia: hapankaalia, nattoa, hapanmaitotuotteita. Ja jos suolistosi ei ole kunnossa, voit ottaa maitohappobakteereja tukemaan suoliston kuntoa.
  • Vältä kaikkia kosmetiikkatuotteita, jotka eivät ole luomua tai puhtaista raaka-aineista. Iho on todella suuri elin, jota kautta imeytyy hyvin paljon maksalle haitallisia aineita. Nämä kuormittavat maksaa erityisen paljon.
  • Pyri suosimaan luomuruokaa niin paljon kuin mahdollista,
  • Suosi lasi- puu- ja teräsastioita muovisten astioiden sijasta.
  • Vältä tupakansavua kaikissa mahdollisissa muodoissaan. Vaikka et altistuisi tupakansavulle passiivisesti, myös ns. kolmannen käden tupakointi, voi olla haitallista. Jos läheiset polttavat, kerro heille, että siitä voi olla haittaa sinulle ja tulevalle lapselle. Tupakan toksiinit välittyvät myös ihokontaktissa ja liinavaatteiden välityksellä.

Melatoniiniaineenvaihdunta

Kolmas tekijä, joka vaikuttaa raskauden aikaiseen diabetekseen on melatoniiniaineenvaihdunta. Melatoniini on hormoni, jota käpyrauhasemme erittää iltaisin pimeän tulleen ja vaikuttaa uni- sekä valvetilan säätelyyn. Vaikka olisit kuinka hyvä nukkumaan valoisassa huoneessa tai nukahtamaan täydessä auringonpaisteessa, ei se vielä kerro sitä, että melatoniiniaineenvaihdunta olisi kunnossa. Ilman melatoniinihormonia kyllä pystyy nukkumaan, mutta melatoniinin puute altistaa tulehduksille sekä insuliiniresistanssille.

Miten melatoniinin aineenvaihduntaa ja tuotantoa voi parantaa?

  • Vältä kofeiinia kaikissa muodoissaan klo 14 jälkeen päivällä.
  • Vältä altistumista siniselle valolle illalla (älylaitteet, televisio) ja pyri pitämään illalla kotisi hämärässä valaistuksessa. Kesällä sulje verhot ja pyri olemaan pari tuntia ennen nukkumaan käyntiä hämärässä.
  • Huolehdi riittävästä magnesiumin saannista (300-400 mg vuorokaudessa. Ei oksidimuodossa, joka imeytyy huonosti)
  • Melatoniinin tuotantoa lisääviä ruoka-aineita mm: kiivi, kirsikat, saksanpähkinä, riisi, inkivääri, kaura, ohra, parsa ja tomaatti.

kuva: canva

Jos sinulla on ollut raskausajan diabetes, olet myös vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Näillä yllä olevilla keinoilla voit ennaltaehkäistä sairastumistasi.

Ylläolevat ohjeet ovat yleispäteviä silloin, kun ei tiedetä tilanteesta tarkemmin. Ohjeita noudattamisesta ei ainakaan haittaa ole. Jos haluat yksilöllistä ravintovalmennusta, voit ottaa yhteyttä tanja.hakala@omppupolku.fi tai varata ajan sähköisen ajanvarauksen kautta (myös etävastaanotot, valitse Tampere).

Jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta ja halaut tarkistaa yksilöllisen geenitilanteesi optimoidaksesi raskauden kulun kaikin tavoin.

Suosittelen tilaamaan sinulle Grow Baby geenitestin, joka antaa tietoa keskeisistä äitiyteen ja
sikiön terveyteen liittyvistä biologisista alueista. Testi ohjeistaa miten tuleva äiti voi optimoida omaa
ja vauvan terveyttä geeneihin perustuvalla yksilöllisellä ruokavalio- ja ravintolisäohjelmalla sekä
elämäntapamuutoksilla aina raskauden suunnitteluvaiheesta synnytykseen ja siitä eteenpäin. Malliraportin näet alla ja tarkempaa tietoa testistä voit pyytää minulta sähköpostilla tanja.hakala@omppupolku.fi.

Grow Baby geenitesti ja tulkinta ohjeineen 299€.

Raskauden aikainen stressi näkyy myös syntyvän lapsen keholla

Kuten aiemmin kirjoitin, niin sokerin nousu ja insuliinin aktiivinen käyttö on parasympaattisen hermoston vastavaikuttaja eli vauva on raskauden aikana stressaantuneemmassa tilassa. Tämä näkyy vauvan kehossa mm. erilaisina lihasjännityksinä syntymän jälkeen. Baby Balance® -vauvahieronnan / vyöhyketerapian avulla saadaan tätä vauvan stressitilaa purettua tehokkaasti.