Haluan kertoa teille tarinan pojasta, joka tuli 8 kk ikäisenä vanhempien kanssa FLT ravintovalmennukseen. tulon syinä olivat dysbioosi (suolistobakteerien epätasapaino) sekä refluksioireet. Tarina julkaistaan pojan vanhempien luvalla sanoin: ”Toivottavasti meidän tarina toimii kannustuksen muille hakea apua ja saada tilanteeseen korjausta.”
Poika on perheen 1. lapsi. Hän oli syntynyt kiirellisellä sektiolla ja äiti oli saanut synnytyksessä antibiootin. Alku- ja loppuraskaudesta äidillä oli ollut PPI-lääke käytössä raskauspahoinvointiin. Raskauden aikana äiti oli sairastanut myös Covid-19 infektion, jonka jälkeen hän pisti pistoksena 30 vrk Klexane-verenohennuslääkettä. Muuten raskaus sujui normaalisti ja äidin vointi oli hyvä.
Pojalla oli ensimmäiset 3 kk pelkkää itkuisuutta, yöt hän nukkui kuitenkin hyvin. Äiti imetti 4.5 kk, mutta imetys oli kaiken kaikkiaan kovin hankalaa lapsen rintaraivareiden takia. Myös äidin suppea ruokavalio ja stressi heikensivät maidon tuloa. Lapselle tehtiin 5 kk ikäisenä maitoaltistus, jossa lehahti koko vartalon urtikaria. Lapsi oli käynyt myös vyöhyketerapeuttisessa vauvahieronnassa ja osteopaatilla. Vauvahieronta oli auttanut selkeästi itkuisuuteen ja rentouttanut kovin jäykkää vauvaa. Kielijänne oli tarkistettu eikä todettu leikkauksen tarvetta.
5 kk ikäisenä lapsi alkoi myös maistelemaan kiinteitä ja kiinteiden aloituksen myötä alkoivat refluksioireet, käytösoireet sekä ummetus. Ummetukseen oli käytössä Pegorion ½ pss kahdesti päivässä lääkärin ohjeistuksella.
Lapsi oli lastentautien erikoislääkärin hoidossa, jossa hänelle oli teetetty noin 6 kk ikäisenä suppea mikrobianalyysi. Myöhemmin tehty laajempi mikrobianalyysi. Näiden tulosten perusteella suolistosta löytyi mm. clostridium difficile ja klebsiella. Myös suotuisissa bakteereissa oli epätasapainoa, kuten bifidobakteereita oli liian vähän sekä e.colia liian paljon. S IgA oli koholla eli selkeästi jotkin ruoka-aineet aiheuttivat suoliston ärsytystä. Nexium oli käytössä refluksin hoitoon. Neocate -korvikkeena värjäsi ulosteen täysin vihreäksi, mutta oli muuten ainoa sopiva korvikemaito lapsen ruokavaliossa. Ravintolisinä käytössä olivat Vivomixx-kapseli sekä Fiilus vahva maitohappobakteeri. Myös symbioflor 1 oli aloitettu testitulosten jälkeen e faecaliksen ollessa matala. Myös piihappogeeli oli käytössä.
Sopivat ruoka-aineet lapsella oli valmennukseen tullessa palsternakka, kesäkurpitsa, hirssi, vihreä papu ja broileri. Ruokavalion lisäystä suosittelin rotaatiolla eli uusia ruoka-aineita lisäten 4 päivän välein pienestä annoksesta, jolloin näkee reagoiko poika uusiin ruoka-aineisiin. Ruokien lisäys aloitettiin tyypillisimmistä sopivista ruoka-aineista, kuten avokadosta ja parsakaalista, sekä myös öljyä lisättiin ruokavalioon. Tähän annoin perheelle selkeät ohjeet. Suolistoa rauhoitettiin ensin kuitenkin l-glutamiinilla, boulardiilla, kalaöljyllä ja vaihdettiin maitohappobakteeri ennen ruoka-aineiden lisäyksiä. Maitohappobakteerin vaihto aiheutti oireiden pahenemista, mutta löytyi lopulta sopiva valmiste, joka tuki mikrobiomitestin tuloksia ja olisi oikea valmiste niiden korjaantumiseksi. Suosittelin myös kokeilemaan jossain vaiheessa ruoansulatusentsyymiä pienellä annoksella, mutta se aloittamisella ei ollut kiirettä.
Pojan vointi lähti kohenemaan ja vanhemmat olivat maltillisia uusien ruoka-aineiden ja ravintolisien aloituksessa. Jo kuukauden kuluttua ensimmäisestä käynnistä poika alkoi nukkumaan kokonaisia öitä. Lapsi alkoi syömään hyvin ja uloste oli kiinteytynyt. Välillä uloste oli vihertävää, mutta ei enää jatkuvasti. Sulamattoman ruoan määrä ulosteessa oli myös vähentynyt lähes olemattomaan.
5 kk päästä ensimmäisestä käynnistä, pojan ollessa 1v 2 kk oli tehty uusi mikrobianalyysi laajempana, jossa clostridium difficile oli poistunut. Myös muut arvot olivat pääsääntöisesti korjaantuneet parempaan päin. Käyntien välissä olin tukena puhelimella tai sähköpostilla perheen sitä tarvittaessa ja korjattiin tilannetta tarpeen mukaan, mikäli oireet pahenivat syystä taikka toisesta.
8 kk päästä aloituksesta pojan ollessa 1 v 5 kk ikäinen ruokavalio oli laajentunut jo todella paljon. Neocate-korvikkeesta oli päästy eroon ja kauramaito sekä mantelimaito olivat tulleet ruokavalioon. Poika oli sairastanut pari kuukautta sitten noroviruksen, jonka myötä myös Nexium oli jäänyt pois ja ei ollut tarvetta enää ottaa takaisin. Refluksia oli vielä toisinaan, mutta piihappogeeli auttoi niihin oireisiin. Pegorion oli voitu jättää myös 2 kk sitten pois ja vatsa toimi päivittäin ilman sitä. Lapsi nukkui edelleen hyvin ja nyt pystyi nukkumaan myös selällään ilman, että refluksinousut haittaisivat yöunta. Ferritiini tässä kohtaa oli 18, mutta pari viikkoa sitten aloitettu rautavalmiste oli sopinut hyvin ja arvot lähtevät nousemaan.
Nyt kun vuosi on kulunut valmennuksen aloituksesta, poika on 1 v ja 8 kk. Hän on iloinen pieni poika, jolla ruokavalio on laajentunut niin, että syö jo lähes 100 eri ruoka-ainetta. Uusia ruoka-aineita maistellaan ja mikäli oireita tulee, ruoka-aine jätetään välittömästi pois. Äidiltä sain palautteen: ”Ollaan moneen kertaan puhuttu miehen kanssa, että onneksi otettiin sinuun yhteyttä vuosi sitten!”
Vanhempien yhteistyöllä on iso merkitys ravintovalmennuksen onnistumisessa. Olen aina tarvittaessa vanhempien tukena muutoksessa parhaalla mahdollisella tavalla. Matka ei ole aina helppo ja kovinkaan nopea. Se voi oireilevan lapsen kohdalla joskus tuntua jopa loputtomalta, sillä kaikki haluaa lapsilleen vain parasta ja hyvää. Kiitän vanhempien luottamuksesta. Yksikään lapsi ei ole samanlainen, yhdenkään lapsen tilanne ei mene samalla tavalla. Mutta suurimmassa osassa on tullut huikean hienoja tuloksia, jos niihin on vain mahdollista paneutua kunnolla. Tilannetta aina helpottaa, jos voi tehdä mikrobianalyyseja tai on muita tutkimustuloksia käytettävänä, mutta ilman niitäkin päästään eteenpäin!