Maaseudun tulevaisuus kirjoitti keväällä 2017: ”Palmuöljy voi aiheuttaa syöpää. … Palmuöljy ei ole itsessään haitallista, mutta ongelmat liittyvät sen puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200 asteiseksi. Kuumennus pilkkoo rasvoja muiksi yhdisteiksi, kuten GE:ksi, 3-mcpd:ksi ja 2-mdpd:ksi. Ne ovat eläinkokeissa aiheuttaneet munuaisvaurioita… ’On riittävästi todisteita siitä, että palmuöljyn glysidoli (GE) aiheuttaa syöpää’ ”. Tätä puhdistettua palmuöljyä on kuitenkin lukuisissa elintarvikkeissa myös suomalaisilla hyllyillä: eineksissä, kekseissä, pikaruoassa, margariineissa, jopa äidinmaidonkorvikkeissa! Elintarvikkeisiin tämä haitallinen palmuöljy naamioituu nimellä ”kasviöljy (palmua), palmurasvaa, palmuydinöljyä, palmujauhetta, palmuoleiinia…”
”Ongelma koskee kaikkia puhdistettuja elintarvikeöljyjä, jotka sisältävät samoja rasvahappoja, mutta palmuöljyllä pitoisuudet nousevat vaarallisen korkeiksi, EFSA toteaa. Kylmäpuristetut öljyt ovat turvallisia.” Myös palmuöljyä on saatavissa kylmäpuristettuna öljynä; punaisena palmuöljynä. Nyt varmaan kysymys herääkin, että eikö se ole vaarallista verisuonille, koska sisältää tyydyttynyttä rasvaa?
Palmuöljy sisältää lauraattia, palmitaattia sekä myristaattia (onkohan oikein suomennettu?), jotka kaikki lasketaan tyydyttyneisiin rasvoihin. Lauraatti nostaa LDL kolesterolin määrää, mutta myös HDL kolesteolin määrää. Valitettavasti nämä LDL partikkelit ovat niitä pienempiä partikkeleita, jotka helposti sokeroituessaan ja hapettuessaan takertuvat verisuonien seinämiin. Mutta suurin osa palmuöljyn rasvasta on kuitekin palmitaattia, joka on tärkeä rasva hormonien muodostukselle. Se myös sisältää myristaattia, joka vaikuttaa solujen väliseen viestintään sekä immuunipuolustukseen, joten kolesteroliasia on pieni juttu, mikäli ei ole familiaarista hyperkolesterolemiaa (perinnöllistä) ja huolehtii verensokeritasapainosta ja antioksidanteista, (joita tulee jo öljystä itsestään), sekä omega3 rasvahapoista.
Mutta mitä tulee antioksidantteihin, on punainen palmuöljy niitä pullollaan. Punainen palmuöljy sisältää vitamiineista runsaasti E-vitamiinia. E-vitamiiniahan on sekä tokotrienoleita että tokoferoleita. Palmuöljy sisältää kumpaakin muotoa, jolloin on biologisesti aktiivisempaa kuin se, että olisi vain toista muotoa. Punaisen värinsä palmuöljy saa karotenoideista, A-vitamiinin esiasteesta. Karotenoideja palmuöljyssä on enemmän kuin tomaatissa ja porkkanassa ja koska kyseessä on öljy, on se myös paremmin imeytyvämmässä muodossa. Mutta mihin me tarvitsemme näitä vitamiineja ja karotenoideja?
Betakaroteeni
Betakaroteeni kuuluu karotenoideihin, jotka ovat keltaisia, oransseja ja punaisia kasvipigmenttejä sekä voimakkaita antioksidantteja, joita esiintyy kasvikunnan tuotteissa. Betakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, jonka elimistö voi muuttaa A-vitamiiniksi, mutta vaatii sinkkiä vapautuakseen maksasta. A-vitamiini ja betakaroteeni vaikuttavat mm. ihon ja limakalvojen hyvinvointiin sekä näkökykyyn. Koeputkiolosuhteissa on havaittu, että karotenoidit pystyvät estämään rasvan hapettumista. Betakaroteeni myös mm. suojelee ihoa UV-säteiltä ja edesauttaa ruskettumista.
Vaikka Betakaroteeni muuntuu A-vitamiiniksi, sen käyttö suurinakin annoksina on turvallista koska muuntuminen vähenee, jos elimistön A-vitamiinivarastot ovat täynnä. Suuret annokset saattavat värjätä ihon kellertäväksi, mutta keltaisuus poistuu, kun käyttö lopetetaan. Protonipumpunestäjät eli ns. vatsansuojalääkkeet vähensivät yksittäisen betakaroteeniannoksen imeytymistä, mutta ei tiedetä vaikuttavatko ne ravinnosta saatujen karotenoidien imeytymiseen. Henkilöt, jotka säännöllisesti käyttävät kasvissterolia/stanolia sisältäviä margariineja, karotenoidien pitoisuus voi laskea jopa 10-20 prosenttia.
E-vitamiini
E-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja, jotka ovat elimistön tärkeimpiä antioksidantteja. Se suojelee solukalvojen yhdisteitä, erityisesti monityydyttämättömiä rasvahappoja radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta. Se estää myös LDL hiukkasten hapettumista ja voi suojata kudoksia raskasmetallien myrkyllisyydeltä. Antioksidanttivaikutuksensa lisäksi E-vitamiini osallistuu immuunipuolustukseen, geenien ilmentymiseen ja aineenvaihdunnan prosesseihin. Alfatokoferoli ehkäisee proteiinikinaasi-C:n aktiivisuutta, joka mm. vaikuttaa solujen jakautumiseen ja erilaistumiseen sileässä lihaksessa.
Ihmisen elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyössä muiden antioksidanttien, kuten C-vitamiinin, sinkin ja seleenin kanssa. Tutkimuksissa on saatu näyttöä riittävän E-vitamiinitason syövältä suojaavasta vaikutuksesta, etenkin yhdessä muiden antioksidanttien kanssa. E-vitamiinia on käytetty myös tuloksellisesti myös ihoja ja limakalvojen ärsytys- ja tulehdustiloissa osana muuta hoitoa.
Alentuneet E-vitamiinipitoisuudet voivat viitata rasvojen imeytymishäiriöön. Familiaarisessa hyåerkolesterolemiassa E-vitamiinin pitoisuudet ovat selvästi kohonneet. Lapsilla ja nuorilla (alle 19 v) E-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat.
Luonnonsuojelu ja vastuu
Ja monella varmaan vielä herää se kuuluisa kysymys palmuöljyn tuotannon ympäristöystävällisyydestä ja vastuullisesta tuotannosta. Bonred punainen palmuöljy, joka Suomen markkinoilla on, kertoo kotisivuillaan seuraavaa: ”Bonred punaisen palmuöljyn valmistaja on ollut edelläkävijä vastuullisen palmuöljyn tuotannossa. Vuonna 2008 valmistaja sai ensimmäisenä palmuöljyn tuottajana maailmassa RSPO sertifikaatin.” Lisää tuosta sertifikaatista ja mm. öljyn valmistuksesta voit lukea Bonredin kotisivuilta.
Tiesitkö muuten, että karotenoidi ja E-vitamiinipitoisuudet voit käydä mittauttamassa MILAn mineraalilaboratoriossa esim antioksidanttiklinikoilla.