Muista huolehtia itsestäsi <

Lomien alkaessa huomaa usein piikin asiakasmäärissä. Kesällä ihmiset hakeutuvat paljon ravintovalmennuksiin. He kokevat, että heillä on aikaa paremmin perehtyä omaan terveyteensä ja itsensä hoitamiseen, kun työvelvoitteet ja kiire sekä stressi ei ole samalla tavalla läsnä.

Nyt Korona-virus on ajanut yhä useamman kotioloihin neljän seinän sisälle. Liikkumista julkisilla paikoilla pyritään välttämään mahdollisimman paljon, jotta ei saisi tartuntaa virukselle, joka on hyvin herkkä leviämään. Ihmiset tekevät töitä etänä, toiset pitävät pitämättömiä lomiaan, toiset saaneet jopa lomautuslapun, koska töitä ei ole riittävästi. Itsekin olen siirtynyt etävastaanottoihin, jotta ei kuormittaisi omaa ja toisten terveyttä. Itse kun voi olla altistunut, mutta oireeton ja siirtää viruksen toiseen henkilöön.

Vaikka tilanne on tällä hetkellä hyvin kaaottinen ja moni pelkää saavansa tartunnan, on ”maailman pysähtyminen” tuonut myös hyvää.  On uutisoitu, että Venetisassa ei vedet ole olleet yhtä kirkkaita vuosikymmeniin kuin nyt, Kiinassa jopa taivas on tullut esille saastepilvien väistyessä. Ympäristö ja ilmasto muuttuu ja puhdistuu, kun liikkumista sekä turismia on jouduttu rankalla kädellä rajoittamaan. Ihmiset ovat enemmän kotona jatkuvan suorittamisen sijaan. Heillä on aikaa toisilleen, läheisilleen ja yhteistä tekemistä keksitään vanhan ajan malliin. Ihmisillä on nyt mahdollisuus pysähtyä sen oleellisen äärelle; kuunnella, nähdä, kuulla ja aistia. Olla läsnä ja rauhoittua vaikka lukemaan tai katsomaan leffaa rakkaiden kanssa. Olla ikään kuin lomalla, olla kotona.

Nyt kotielämän myötä toivoisin, että ihmisillä olisi aikaa myös itselleen ja terveydelleen. Toivoisin, että he pysähtyisivät myös oman kehon äärelle kuuntelemaan, mitä sillä on kerrottavaa. Meidän keho on viisas, se kertoo meille, mitä sille kuuluu. Ongelmaksi tähän on kiireen ja arjen keskellä tullut se, että se viisaus on työnnetty taka-alalle kaiken kiireen keskellä ja sen ei anneta puhua. Sitä ei kuunnella, se vaimennetaan. Ja kun se hetki hiljaisuudelle viimein tulee ja on aika pysähtyä, on se jo luovuttanut. Luovuttamisen merkit näkyvät väsymyksenä, uupumuksena, immuniteetin laskuna, sairauksina, ihottumina jne.

Pyytäisin sinua tänään jossain välissä rauhoittumaan, hengittämään syvään sisään ja ulos. Ottamaan edes 5 minuuttia aikaa itselleen ja kuullostelemaan, mitä kehosi haluaa sinulle kertoa juuri nyt. Kysy itseltäsi: ”Mitä minulle kuuluu juuri nyt?” ”Miten voin henkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti?” Jos et ole tyytyväinen niihin vastauksiin, niin voisiko asioille tehdä jotain, jota olosi olisi parempi?

Jos tarvitset apua ravitsemuksen ja palautumisen/unen kanssa, niin olen apunasi. Teen etänä FLT Ravintovalmennuksia, joka ei ole pelkkää ruoasta ja ravitsemuksesta keskustelua. Keskustelemme myös stressistä, unesta ja palautumisesta. Jos stressi, uni ja palautuminen ei ole kunnossa, ei se ruokakaan ihmeitä voi tehdä.

Ota rohkeasti yhteyttä tanja.hakala@omppupolku.fi, sovitaan sinulle valmennusaika.