Mitä sinulle tulee mieleen kirjaimista SS? Itse nämä kirjaimet vie mielikuvissa natsiajan saksaan, jossa niitä käytettiin lyhenteenä sanasta saksalainen sotilas. Ei se kaukaa ole haettua, kun puhutaan Sjögrenin syndrooma nimisestä sairaudesta. Kovin natsimainen ote hra Sjögrenillä tuntuu siinä kehossa olevan, johon pääsee asuttautumaan: kohtelee sitä huonosti ja tuhoaa mitä eteen sattuu. Ellei sitä kohtele hyvin. Anna sille oikeanlaista ravintoa, vähennä stressiä ja pidä itsestään ja samalla alivuokralaisesta hyvää huolta.
Mikä sairaus tämä SS sitten on?
Sjögrenin syndrooma on autoimmuunisairaus, joka kuuluu reumasairauksiin. Toisilla potilailla on myös reumaattisia tulehduksia ja reumafaktori voi olla veressä koholla. Näin minullakin sairauden todentamisvaiheessa, mutta sen koommin en ole niveltulehduksista kärsinyt. Kun nivelreuma perinteisesti iskee hampaansa nimensä mukaisesti niveliin tuhoten niitä, SS hyökkää limakalvoja ja rauhasia kohtaan. Tämä hieman yleistäen, sillä kohde voi olla muuallakin kehossa kuten juuri ne nivelet ja muut sisäelimet. Ja kun autoimmuunisairaus on autoimmunisairaus, voi se hoitamattomana johtaa toiseen taikka kolmanteenkin autoimmuunisairauteen. Monella Sjögren potilaalla voi sairauden kylkiäisenä olla mm. autoimmuuni tyreodiitti tai keliakia. Sekundaarisena Sjögren esiintyy taas nivelreumalle tai SLE:lle, mutta mistä sitä tietää, kumpi aina on muna ja kumpi kana. Lisää sairaudesta ja sen oireista löytyy mm. reumaliiton tai Suomen sjögrenin syndrooma yhdistyksen sivuilta.
Onko sitten niin, että pitää altistua kohtaloon? Jos on todettu Sjögrenin sydrooma (tai muu AI-sairaus), niin pitääkö sitä jäädä vain odottelemaan seuraavaa ja seuraavaa komplikaatiota tai seuraavaa autoimmuunisairautta? Onko koko loppuelämä odottamista, mikä paikka minulta seuraavaksi hajoaa? Jos näin haluat, niin kyllä. Itse en aio jäädä!
Perinteisesti sairastuneille määrätään lääkityksenä Oksiklorin, jonka sanotaan hidastavan sairauden etenemistä ja helpottavan niveloireita. Mutta koska kyseessä on lääke, on sillä omat sivuvaikutuksensa. Jokainen saa sitten lukemansa perusteella itse päätellä, onko sivuoireet merkittäviä vai ei. Muuten sairauteen ei ole lääkitystä vaan pyritään hoitamaan oireenmukaisesti eli perinteisen lääketieteelle niin tyypillisellä tavalla. Sjögrenin syndroomaa sairastava henkilö saattaa olla jopa 6 eri erikoisalan hoidossa (tai useammankin, jos vielä huonompi säkä käynyt), joista jokainen hoitaa sairautta oireenmukaisesti! Henkilöllä voi olla ruoansulatuskanavan oireita, joita hoitaa gastroenterologi, kilpirauhasen vajaatoiminta on endokrinologin hoidossa, niveltulehduksia hoitaa reumatologi, sydänoireita hoitaa kardiologi, virtsateiden sairauksiin puuttuu urologi ja gynekologi hoitaa vielä henkilön naistenvaivat! Kaikki siis hoitavat vain yhtä oiretta ja vaivaa huomioimatta asiakkaan kokonaisvaltaisuutta. Miksei voi olla autoimmunologia tai sjögrenistologia, joka osaisi hoitaa henkilön sairauden ja oireet kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti?
Koska SS on autoimmuunisairaus, pätee senkin hoitamiseen yhtä hyvin AIP, josta on kirjoitettu aiemmassa blogipostauksessa. Seuraavassa takerrun lisäksi muutamaan tyypillisempään oireeseen, joita SS aiheuttaa
Väsymys
Väsymyksen taustalta on aina ensin poissuljettava tietyt väsymystä aiheuttavat tekijät: kilpirauhasen vajaatoiminta, lisämunuaisen toiminta, B12-vitamiini ja Ferrit. Näiden kaikkien ollessa epätasapainossa, kokee henkilö usein voimakasta väsymystä. Koska kyseessä on autoimmuunisairaus, niin oireiden ollessa päällä, on kehossa koko ajan myös hiljaista tulehdusta, joka jo olemassa olollaan aiheuttaa väsymystä. Sen lisäksi ruoansulatus ei toimi kunnolla, ravintoaineet eivät pääse imeytymään ja elimistö ei saa riittävästi ravinteita tuottaakseen kunnolla energiaa ja väsymys pääsee yllättämään. Minkälainen on sairastuneen mitokondrioiden tila ja tuottavatko ne riittävästi energiaa, jota keho tarvitsee?
Limakalvojen kuivuus
Elimistöstä 50-70% on vettä ja ihminen tarvitsee vettä. Vesi vanhin voitehista sanotaan. Elimistö tarvitsee myös rasvoja ja oikeanlaisia hyviä rasvoja. Tyrniöljyn vaikutuksesta limakalvojen kuivuuteen on tehty hyviä tutkimuksia ja useat ovatkin huomanneet vaikutuksen käyttäessään niitä. Kalaöljyjen omega3 rasvahapot laskevat elimistön tulehdustilaa, mutta myös tekevät solukalvot joustaviksi ja auttavat aivoja voimaan hyvin. Neurolipidit korjaavat solukalvojen vaurioita ja pitävät ne joustavina, jolloin ravintoaineetkin pääsevät paremmin imeytymään soluun. Kollageeni lisää ihon ja muiden kudosten joustavuutta, kimmoisuutta, sileyttä ja toimintakykyä. Usein kuivat limakalvot kärsivät rasvaliukoisten vitamiinien puutteesta, kuten A- ja E-vitamiinista. E-vitamiini sammuttaa myös tulehdussytokiinejä, joten sen käyttö voi olla hyvinkin hyödyllistä. A-vitamiinin käyttö suurina määrinä ja pidempään ei ole suositeltavaa ilman mittaamista, etenkään SS-potilailla, joilla maksan toiminnan kanssa usein voi olla myös ongelmia. A-vitamiini voi olla maksatoksinen, jos sitä on elimistössä liikaa. Sinkin riittävä saanti on taas edellytys A-vitamiinin synteesille, joten sinkin puutos voi olla myös A-vitamiinipuutoksen taustalla. Mittauksissa sinkin puutos onkin hyvin yleistä ja minäkin kuulun näihin matalasinkkisiin henkilöihin. Tosin meillä kupariputkien kautta tullut juomavesi popsii kehoni sinkkivarastoja vielä lisää. Jos siis käyttää sinkkiä suuriä määriä ja pitkään, niin pitää huolehtia myös kuparista, jollei vesijohtoputket tee sitä puolestasi 🙂
Vatsaoireet
Vatsaoireet käsitteenään on nyt melko laaja, koska ruoansulatuskanavistoa elimistössä riittää. Oireet alkavat usein jo suusta, koska sylkeä ei tule riittävästi. Suussa ruoansulatus jo alkaa. Ongelmana SS ihmisillä on myös hampaiden ongelmat, joten jos purenta ei ole kunnossa, hampaita puuttuu tai niillä on vaikea purra, voi ruoan hienontaminen kärsiä jo itsessään. Sen lisäksi suun kautta pääsee elimistöön helposti bakteereja ja vaikuttavat merkittävästi elimistön tilaan. Itsellä juuri eilen hammaslääkärireissu takana, kun etuhampaasta lohkesi 1/4. Takahampaiden määräkin on merkittävästi vähentynyt lohkeamien tai reikiintymisten vuoksi.
Suusta kun mennään alaspäin ruoasulatuskanavassa päästää ruokatorven kautta vatsaan. Ruokatorven limakalvo voi myös olla kuiva, joka vaikeuttaa nielemistä. Mahalaukussa voi olla atrofista gastriittia autoimmuunitulehduksesta johtuen, jolloin vatsa ei voi enää tuottaa happoja. Tämä vaikuttaa puolestaan paljolti ruoan sulamiseen, mutta myös ravintoaineiden imeytymiseen. Vatsahappojen tehtävänä on pilkkoa proteiinit ja ruoasta irtoaa myös tällöin mm. B12 vitamiini. Myös sinkin ja raudan putteet usein tulevat tässä vaiheessa kyseeseen. Vatsahapot antavat myös merkin haimalle, joka jatkaa ruoansulatusprosessia ohutsuolessa. Tämäkin viestintä jää puutteelliseksi, mikäli vatsahappoja ei ole. Koska kyse on gastriitista, tarkoittaa se tulehdusta vatsan limakalvoilla. Tällöin en missään nimessä suosittele käyttämään BetaineHCl suolahappo valmistetta, koska vatsan limakalvoilla on tulehdus ja limakalvot ovat herkässä tilassa ja voi aiheuttaa vatsahaavan tai muita vatsalaukun ongelmia! Hyvin sulava ruoka ja ruoansulatusentsyymit ovat ratkaisu oiretta helpottamaan unohtamatta vitamiini- ja hivenainelisiä korjaamaan elimistön omat puutteet.
Ohutsuolessa siis haima jatkaa ruoansulatustehtävää. Haima on sylkirauhasen kaltainen elin ja koska tämä elimistössämme viihtyvä natsi tykkää tuhota rauhasia, voi haima saada myös osansa. Minulla on todettu haiman eksokriininen vajaatoiminta autoimmuunitulehduksen myötä, joten haimani ruoansulatusteho on merkittävästi heikentynyt. Haima pilkkoo suurimmaksi osaksi rasvoja yhdessä sappinesteen kanssa. Tämän vuoksi voi rasvaiset ruoat aiheuttaa voimakkaita koliikkimaisia ylävatsakipuja rasvaisen ruoan jälkeen. Oireet on vaikea erottaa sappikivikohtauksista ja ensiapuu jouduttaessa, sapen ongelmat poissuljetaan ensin. Ulosteet ovat myös hyvin rasvaisia ja rasvaliukoisista vitamiineista voi olla merkittävää puutetta oireen seurauksena. Haiman vajaatoimintaan saa lääkäriltä reseptin Creon-ruoansulatusentsyymiin, josta saa jopa ylemmän erityiskorvattavuuden mikäli lääkäri tekee diagnoosin haiman eksokriinisestä vajaatoiminnasta.
Ohutsuolesta myös ravintoaineet imeytyvät elimistöön. Koska kyseessä on autoimmuunisairaus ja oireiden ollessa ”päällä”, melko varmasti hänen ohutsuolensa läpäisevyys on lisääntynyt. Niin kauan kun suoliston läpäisevyyteen ei puututa ravitsemuksella ja oiretta korjaavilla tekijöillä, voi sairaus jatkaa tuhojaan ja autoimmuunisairauksien armeija jatkaa kulkemistaan. Tähän ongelmaan nimenomaan AIP on keskittynyt. Suoliston läpäisevyys on korjattava ja tulehdus saatava sammumaan, jotta elimistö voi toipua. Mm. probiootit, l-glutamiini ja kuidut tiivistävät suolen liitoksia, kun on saatu sitä vahingoittavat haitta-aineet poistettua. Omega3 rasvahapot keskittyvät sammuttamaan tulehduksia D-vitamiinia unohtamatta.
Matka jatkuu kohti paksusuolta. Hyvin iso osa SS henkilöistä kärsii IBS:sta eli ärtyneesä suolesta. Jo oireet ylempänä ruoansulatuskanavassa voivat aiheuttaa oireita paksusuolessa, kun ruokaa pääsee läpi huonosti sulaneena. Heikentyneet vatsahapot tai sen puute kokonaan päästävät myös läpi bakteereja, joiden kuuluisi tuhoutua vatsahappojen vaikutuksesta. Tämä voi aiheuttaa ohutsuolen bakteeriston liikakasvua tai dysbioosia paksussa suolessa, jotka aiheuttavat turvotusta, ripulia, ummetusta, ilmavaivoja ja kaikkia ikäviä vatsaoireita. Paksusuolen alueen oireillessa, ja etenkin jos verta löytyy ulosteen mukana, on paksusuoli aina syytä tähystää tulehdussairauksien (IBD) poissulkemiseksi. Usein syytä ei tähystyksestä löydy ja oireena tuleekin IBS. IBS:n hoitona jo perusterveydenhuollossa osataan neuvoa FODMAP ruokavalio, jossa rajoitetaan suolistossa fermentoituvia ruoka-aineita, kuten omena, päärynä, kivelliset hedelmät, kukkakaali, sipuli jne. Tästä moni saa huomattavasti apua, mutta rajoituksen ei pitäisi olla loppuelämää kestävä ja syy oireiden taustalla olisi hyvä jälleen selvittää. Pitkään syödessä FODMAP rajoitusten mukaan, kärsii suoliston bakteerikanta entisestään, sillä FODMAP yhdisteitä sisältävät ruoat myös toimivat prebiotteina eli probioottien kasvualustana ja ruokana.
Itse olen seikkaillut herra Sjögrenin kanssa kohta jo 14 vuotta eli puolet elämästäni. Tälle seuralaiselle en valitettavasti voi sanoa hyvästejä, mutta olen päättänyt, että minä olen se pomo tässä kropassa ei hän. Lempeästi itseään rakastaen, lauhtuu myös hra Sjögren ja sen kanssa on paljon mukavampi elää sopusoinnussa läpi koko elämän. Stressit ja elämän kriisitilanteet ovat Sjögrenin voimavara, mutta oikenlainen ravitsemus, stressittömyys ja itsenä rakastaminen tekee sinusta elimistösi herran!