Nyt kyllä tupsahti blenderistä herkullisen raikas smoothie, että haluan jakaa sen muillekin. Ulkona kaunis aurinkoinen paiste kesää odotellessa, joten kutsuttaisiko tätä vaikka ”kesän kaipuu -smoothieksi”.
1 pieni kesäkurpitsa
muutama mintun oksa tai reilusti, jos tykkään mausta
2 dl pensasmustikoita
2 dl vadelmia
1 pss Meron Berry natural instant rose hip with rasberry (3g) (ei taida saada enää mistään 🙁 )
1 pss FSF Instant reishi -juomajauhetta
1/2 tl Puhdistamon Super C-vitamiinia
1 rkl tyrnirouhetta
2 tl psylliumhiutaletta
1 rkl avokadoöljyä
2 rkl Puhdistamon riisiproteiinijauhetta
5 tippaa steviaa
vettä niin paljon, että aineksen peittyvät
Muutama sana smoothien marjojen ja yrttien tehovaikutuksista:
Pensasmustikat ovat lempimarjojani. Tykkään niiden mausta enemmän kuin metsämustikan, sillä ne ovat raikkaampia ja makeampia. Ne eivät kuitenkaa sisällä yhtä paljon antioksidantteja ja sen jo saattaa aavistaa niiden väristä. Niissä on kuitenkin samoja vaikutuksia kuin metsämustikallakin. Pensasmustikat kannattaa ehdottomasti syödä luomuna. Minulla enää yhteen smoothieen marjat ja sen jälkeen täytyy odotella taas ensi kesää 🙁 Vadelmasta olen tainnutkin aiemmin mainita, että se on toinen marja, josta erityisesti pidän.
Mustikoiden antosyaaneja (flavoinoidit) on tutkittu paljon ja ne mm.
- estävät sydän- ja verisuonisairauksia
- yhdistävät kollageenisäikeitä vahvistaen sidekudosta
- estävät tulehdusta lisäävien yhdisteiden vapautumista ja synteesiä
- nostavat solunsisäisiä C-vitamiinimääriä
- vähentävät läpäisevyyttä veriaivoesteessä, jolloin myrkkyjen kulkeutuminen aivoihin estyy
- estävät silmien väsymistä ja parantavat näkökentän laajuutta, parantavat silmien verenkiertoa ja vaikuttavat verkkokalvojen entsymaattiseen aktiivisuuteen, jolloin yönäkö ja sopeutuminen kirkkaaseen valoon paranee
- estävät ja parantavat mahahaavaa
- helpottavat PMS-vaivoja
- rauhoittaa keskushermostoa
Mustikoita pitäsi syödä väh. 1,5 dl päivässä (metsämustikka luultavammin) hyötyjen saamiseksi. Antosyanosidit poistuvat nopeasti elimistöstä, joten hyöty on lyhytaikainen, jos sitä ei pidä yllä. Maito vaikuttaa epäedullisesti mustikan antioksidanttisuuteen, joten perinteinen mustikkamaito ei ole paras tapa nauttia mustikoita. Mustikoissa on antosyaanien lisäksi lukuisia muitakin yhdisteitä, joilla mm. todettu olevan syöpiä ehkäisevä vaikutus.
Vadelmissa on paljon C-vitamiinia, kuitua, biotiinia ja karvasaineita, jotka parantavat maksan toimintaa. Ne myös poistavat kehosta nestettä. Biotiini puolestaan antaa hiuksille kiiltoa ja tuuheutta ja parantaa ihon kimmoisuutta. Karhunvadelmilla samat vaikutukset.
Mnttu on taas yrttinä vatsaa rauhoittava yrtti ja tuo mukaan raikasta makua. Mintun lääkkeellisistä ominaisuuksista voit lukea Askel Terveyteen -blogista.
Tyrnin marjassa on E-vitamiinia enemmän kuin minkään muun kasvin hedelmissä tai marjoissa. Siementen kuorissa on myös B12 vitamiinia, jota ei helposti saa hyödynenttyä kokonaisesta marjasta. Tässä rouheet ja jauheet ovat hyvä vaihtoehto, jolloin ne on saatu myös mukaan. Marjalihassa voi olla jopa 8% öljyä, siemenissä vielä enemmän. Tyrnin rasvahappokoostumus on erinomainen sisältäen kaikkia omegaryhmän rasvahappoja hyvässä suhteessa. Tyrnin terveysvaikutuksia ovat mm.
- öljyllä suotuisa vaikutus ihoon, limakalvoihin ja immuunijärjestelmään
- suojaa ihoa ja sen palamista auringossa betakaroteenin avulla
- parantaa verenmuodostusta ja hormoniaineenvaihduntaa
- hidastaa ikääntymiseen johtavia muutoksia
- saattaa vähentää makean, kofeiinin ja nikotiinin himoa
- laskee CRP arvoja
Tyrniä ei pidä käyttää, jos on ollut sappirakon tai haiman tulehdus. Mahakatarissa tyrnimehu saattaa olla liian vahvaa.
Marjoilla myös muita terveysvaikutuksia ja lisää voit lukea niistä mm. Sinikka Piipon Suomalaiset marjat -kirjasta. Voin suositella Sinikka Piipon kirjoja kaikille. Siinä kirjoja täyttä asiaa 🙂