Ystäväni meni alkusyksystä naimisiin. Itse omalla -ton, -ton, -ton ruokavaliolla olen saanut usein olla itse diettikokkina äitini avustuksella. Tarjottavat, jotka tein olivat munattomia, maidottomia ja ilman valkoista sokeria. Kakku maistui myös ilman puolukkakerrosta tuolloin 4-vuotiaalle kummipojalleni, mutta morsiammen makuun se ei tainnut olla. Taatelista tulee tykätä, jotta tästä kakusta myös pitäisi 😉 Kakku tehtiin halkaisijaltaan 17 cm:n vuokaan.
Puolukka-kinuskikakku
Munaton, maidoton, gluteeniton, semiraaka, pähkinätön, ei valkoista sokeria
pohja (raaka):
1 dl auringonkukan siemeniä
6 tuoretta taatelia
2 rkl tahinia
kinuskitäyte (raaka):
1 dl mantelikermaa
10 tuoretta taatelia
3/4 dl kaakaovoita
ripaus suolaa
puolukkatäyte:
1 1/4 dl puolukoita
1 dl riisikermaa
2 liivatelehteä
1 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa
kiille:
2 dl kylmäpuristettua puolukkamehua
3 tippaa steviauutetta
3 liivatelehteä
Poista taateleista kivet. Aja pohjan ainekset sekaisin sauvasekoittimen teholeikkurilla tai tehosekoittimella, jos sinulla on siinä s-terä tai hyvä tampperi. Taputtele vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan täytteiden valmistumisen ajaksi.
Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Poista taateleista kivet ja sekoita kerma sekä taateli sauvasekoittimella tai tehosekoittimella sekaisin. Lisää ripaus suolaa ja kaakaovoi. Levitä pohjan päälle ja laita pakastimeen kovettumaan.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna pieni määrä vettä, jossa voit sulattaa liivatelehdet. Sekoita kerma ja puolukat tehosekoittimessa, mausta vaniljalla ja lisää ripaus suolaa. Sekoita sulatetut liivatelehdet joukkoon ja kaada jo kovettuneen kinuskikerroksen päälle. Anna hyytyä vähintään muutama tunti.
Valmista kiille kuumentamalla pieni tilkka mehua, johon sulattaa liotetut liivatelehdet. Sekoita liivalehtimehutilkka puolukkamehuun ja makeuta stevialla. Kaada hyytyneen puolukkakerroksen päälle varovasti lusikkaa apuna käyttäen.
Kasvispiirakka
Laktoositon, gluteeniton, munaton, lehmänmaidoton
Piiraspohja:
3 dl Urtekramin yleisleivontamix
1 dl perunajauhoa
1 dl pegorino juustoraastetta
150 g gheetä
0,5 dl vettä
täyte:
Kuullotettuja kasviksia maustettuna mielesi mukaan
2,5 dl mantelikermaa
2 rkl arrow-juuritärkkelystä (voi korvata tapiokatärkkelyksellä)
vuodenjuustoraastetta
Nypi ghee jauhoihin, sekoita juustoraaste ja lisää vesi. Urtekramin jauhoseoksessa on valmiina psyllium, joten sitä ei tarvitse enää lisätä. Jos teet pohjan muista jauhoista, muista lisätä 2 tl psylliumia. Juustoraasteessa on usein paljon suolaa, joten suolan lisääminen ei välttämättä ole tarpeen. Taputtele taikina vuoan pohjalle (noin 23 cm:n halkaisija) ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
Kuullosta kasvikset öljyssä. Sekoita mantelikerma ja tärkkelysjauho. Levitä kasvikset pohjan päälle, lisää kermaseos ja lopuksi juustoraaste. Paista 225 asteessa 25-30 min kunnes pinta on kauniin ruskea.
Gluteeniton hapanleipä
Suolaiseksi olin tehnyt vielä gluteenitonta hapanleipää, joka päällystettiin Oatlyn tuorejuustolla sekä kalkkunaleikkeellä tai kylmäsavulohella. Hapanleivän ohje löytyy vanhasta Polkusia blogistani