Joulu 2016

Joulu oli tänäkin vuonna hyvin perinteinen, jonka vietin vanhempieni luona. Itse leivoin tänä vuonna ainoastaan piparit, mutta äiti minua konsultoiden oli valmistanut myös muut herkut. Joulupöydästä löytyi laatikoiden lisäksi perinteiset kinkku ja kalkkuna, savukalaa, graavikaloja, rosollia ja salaattia.

Poikkeuksena muihin jouluihin, kokeilimme uudella ohjeella gluteenittomia piparkakkuja, joihin ei tullut valkoista sokeria eikä siirappia. Värin piparit saivat melassista, joka itse asiassa on ruokosokerivalmistuksen sivutuote. Nämä piparit ovatkin yleenä olleet enemmän aikuisten makuun ja voisi sanoakin niiden olevan kuin pipareiden tumma suklaa täyteläisyytensä puolesta.

Gluteenittomat joulupiparit

1 dl kookossiirappia
2 rkl melassia
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssin kuorta
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
100 g voita
1/2 muna
1 dl kookossokeria
1/2 tl sooda
5 dl viljasalmen vaaleaa jauhoseosta.

Sekoita siirappi, melassi ja mausteet kattilassa ja anna kiehahtaa. Jäähdytä. Lisää pehmeä voi, muna ja sokeri. Lisää jauhot ja sekoita. Anna kovettua jääkaapissa yön yli. Leivo pipareita. Paista 200 astessa 7 min.
Taikina on todella helppo leipoa!

Joulu ei myöskään ole joulu ilman taatelikakkua, joka tänä vuonna tehtiin Pörden keittiön ohjeella korvaamalla ohjeessa olleet jauhot Viljasalmen vaalealla jauhoseoksella ja vähentämällä sokerin määrää yli puolella. Sokerina oi käytetty kookossokeria. Äitini oli tehnyt kakun ohjeen mukaan 200 g:sta, mutta itse olin FeelWellin pikkujouluihin tehnyt samalla ohjeella käyttäen taatelia 250 g ja hiukan enemmän sokeria, jonka kyllä huomasi kakun maussa ja mehevyydessä. Liikaa ei saa sokerissa mennä tinkimään edes jouluna.

Suolaisista leipomuksista jouluun kuuluvat karjalanpiirakat sekä  lapsena herkkua olivat myös liha-riisipasteijat, joista äiti oli tehnyt oman gluteenittoman version Eila Ahon Helposti maukasta. Luontaisesti gluteeniton ja maidoton erityisruokavalio -kirjan ohjetta muokkaillen. Pasteija ohje tulee löytymään Mummolan muonat -blogista. Tänä vuonna myös innostuin kokeilemaan aivan fanstastista saaristolaisleipää,  joka löytyi Torkkuja ja nokkosia -blogista. Suklaaherkkuna teimme tänä vuonna raakariisisuklaata paleokeittiön ohjeen mukaan puffatuista riiseistä.

Gluteenittomat riisipiirakat noin 30 kpl

Kuori:
3 dl vettä
1 tl psylliumia
teff-jauhoja
suolaa

Puuro:
4 dl lyhytjyväistä luomu täysjyväriisiä
2 l vettä
2 tl puhdistamatonta merisuolaa
nokare voita

Keitä puuro hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäähtymään. Laita kiehuvaan veteen hyvin huuhdellut riisit. Voit myös liottaa riisejä muutaman tunnin ennen keittämistä, joka lyhentää hieman keittämisaikaa. Keitä kunnes riisit ovat pehmeitä, noin 1,5 tuntia. Mausta suolalla ja voilla. Laita jäähtymään.

Tee kuori taikina juuri ennen leipomista, jotta se ei kuivu. Sekoita psyllium ja vesi ja anna psylliumin turvota 5-10 min. Sekoita sekaan teff-jauhoja, kunnes taikina on kiinteää ja irtoaa käsistä. Vaivaa kunnolla, jotta psyllium muodostaa pientä sitkoa taikinaan.

Tee taikinasta pötkö ja leikkaa 30 osaan. Pyöritä yhdestä osasta pallo ja kaulitse pulikalla ohueksi pyöreäksi kuoreksi. Täytä keskusta riisipuurolla ja rypytä.

Paista piirakat 300 asteessa noin 15 min, kunnes saavat pientä rusketusta. Puuroon ei tule selkeää rusketusta, koska siinä ei ole käytetty maitoa.

Kuva on otettu muutaman joulun takaa, mutta samalla ohjeella tehty.

Tapaninpäivänä jouluruoat tulevat minulta jo korvista ulos. Ruokaa syöty koko joulu niin, että napa ratkeaa ja sinne ei tee mieli edes enää työntää mitään lihapitoista, joka sulaa hitaasti ja tekee olosta vielä raskaamman. Koska jouluaattoaamuna riisipuuro ei oikein maistunut, olikin hyvä idea syödä puuro tapanina luumukiisselin kera. Tästä pitääkin tehdä uusi perinne: ei aattopuuroa vaan tapaninpuuro 🙂

Näihin kuviin ja tunnelmiin on hyvä lopettaa jouluaika. Vaikka loppiainen lopettaakin joulun, niin kyllä se meillä on päättynyt jo Uuteen Vuoteen. Perinteisesti lapsuudessa Uutena Vuotena purettiin piparkakkumökki pois ja parasta siinä tietenkin oli katto, jossa eniten koristeita. Tänä vuonna ei piparkakkutaloa rakennettu, katsotaan ensi vuonna sitten 😉

Hyvää Uutta Vuotta 2017 kaikille!

Vastaa