Blogi

smoothie-2303616_1920

Raakaa, raakaa, enemmän raakaa…

Postailinkin tuossa eilen Instagrammissa, kuinka aina se terveellinen herkku ei olekaan kaikille kuitenkaan sopiva ja terveellinen. Mistä on siis kysymys?

Raakakakku tehdään nimensä mukaisesti raaoista ainesosista. Mitään aineksia ei ole kuumennettu, jotta raaka-aineiden kaikki ravintoaineet olisivat mahdollisimman hyvin jääneet talteen. Raakakakkujen massa on hyvin usein cashewpähkinää tai avokadoa, jotka tekevät täytteestä pehmeän kermaisen. Näissä molemmissa raaka-aineissa on paljon FODMAP hiilihydraatteja, jolloin niiden syöminen aiheuttaa vatsassa ikäviä tuntemuksia ja pörinöitä ärtyneestä suolesta kärsivien keskuudessa. Pähkinät ovat myös usein allergisoivia, mutta eivät myöskään kuulu autoimmuuniruokavalioon, jos sellaista sattuu noudattamaan.  Raakakakuissa käytetään myös usein paljon sokeria ja vaikka tämä ei olekaan valkoista puhdistettua sokeria, voi se aiheuttaa oireita dysbioottiselle suolelle. Raakakakkujen makeutusaineena käytetäänkin usein kuivattuja hedelmiä (joista suuri osa myös FODMAP), hunajaa (FODMAP), agavesiirappia (FODMAP, lisäksi pelkkää fruktoosia), kookossokeria/siirappia tai vaahterasiirappia. Onneksi mahdollisuudet ovat rajattomat raakakakkujen suhteen ja ainesosia pystyy helposti muokkailemaan hyvinkin laajalla skaalalla kun vaan mielikuvitusta riittää. (Itse en ole hallinnut näitä raakakkuja 🙂 )

Raakaruoka yleensä muutenkin mielletään terveelliseksi kaikin puolin ja sitä se ehdottomasti onkin. Etenkin jos vielä puhutaan elävästä raakaravinnosta, jossa kasvisruoka saadaan mm. idättämällä ja versottamalla vielä ravintorikkaammaksi ruoksi. Tämäkään ei kuitenkaan kaikille sovi. Toiset kokevat kylmän ruoan etenkin kylmänä vuoden aikana aiheuttavan palelua ja energiattomuutta. Jos vatsa on kamalan huonossa kunnossa, ei elimistö jaksa välttämättä pilkkoa raakaravintoa, jolloin ruoka tulee läpi sulamattomana, jonka saatat havaita vessareissullasi. Sulamaton ruoka ei ruoki hyvää bakteerikantaamme, koska jos et sinäkään saa siitä ravinteita irti, eivät saa myöskään bakteerimme.

Kenelle sitten voi suositella raakaruokaa, elävää raakaravintoa ja näitä ihania terveysherkkuja? Kaikille, ehdottomasti. Mutta missä muodossa ja mitä, on merkittävä asia. Mikäli ruoansulatus on huono, en suosittele siltikään jättämään raakaruokaa, sillä raa’assa ravinnossa on elinvoima, entsyymit, vitamiinit ja mineraalit tallella. Raakaravinnon tulee kuitenkin pilkkoutua ja imeytyä, ennen kun se voi olla sinulle hyväksi. Paras tapa saada imeytettyä ravinteet on mehustus. Mehustaessa ravinnosta jää karkea kuitu pois, joka hidastaa imeytymistä ja voi olla ruoansulatukselle se kova pala. Mutta koska mehussa ei ole niitä kuituja, jotka tasaavat verensokeria, on järkevintä mehustaa paljon vihreitä ja maanpäällsiiä ja käyttää hedelmät sekä maan alla kasvavat juurekset pienempään rooliin mehun teossa (30% aineksista), koska nämä sisältävät paljon sokeria.

 

Smoothiet on toinen hyvä vaihtoehto saada raakaravintoa, jota ei muuten pystyisi syömään. Smoothiet saattavat myös monia herkkävatsaisia ärsyttää, mutta tähänkin on syynsä. Smoothiet herkästi nielaistaan vauhdilla, jolloin ruoansulatus ei ehdi sitä työstämään riittävästi. Smoothieen on myös helppo pistää paljon eri raaka-aineita sekaisin, jolloin ruoasulatus saattaa kuormittua liiallisesta ravintoainemäärästä ja pysäyttää ruoansulautuksen. Smoothieta tehtäessä kannattaisikin kiinnittää huomiota yksinkertaisuuteen (yksi marjalajike, yksi hedelmä, joka ei ole pakollinen, yksi vihreä, yksi kuidun lähde, yksi rasvan lähde ja yksi proteiinin lähde, jos haluat lisätä proteiinia), jos vatsa ei ole hyvässä kunnossa ja smoothieta rakentaessa miettiä, kuinka paljon söisit kyseisiä aineksia, jos ne olisivat sinulla lautasella kokonanisena. Tällöin ruoansulatukselle ei aiheuteta turhaa kuormitusta liian suurella ruokamäärällä. Smoothie on myös hyvä ”pureskella”, jolloin syljen ruoansulatusentyymit jo pääsevät sekoittumaan ruokamassaan ja aloittavat ruoansulatuksen.  Tähän ongelmaan on ratkaisuna myös ns smoothiebowl eli smoothiekulho, jossa veden määrää pienentää ja tekee smoothiesta lusikoitavan.

Päivän aterioista vähintään 50% olisi hyvä olla raakaruokaa jossain muodossa. Raakakakutkin voi sisällyttää tähän määrään, mutta suosittelen niitä syömään korkeintaan vain palan päivässä tai harvakseltaan, etenkin jos suolistosi on dysbioottinen (bakteerikanta pielessä) ja olet varmistanut, että raaka-aineet varmasti sopivat sinulle aiheuttamatta mitään oireita.

smoothie-2303616_1920

Öljy täynnä hyvää – punainen palmuöljy

Maaseudun tulevaisuus kirjoitti keväällä 2017: ”Palmuöljy voi aiheuttaa syöpää. … Palmuöljy ei ole itsessään haitallista, mutta ongelmat liittyvät sen puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200 asteiseksi. Kuumennus pilkkoo rasvoja muiksi yhdisteiksi, kuten  GE:ksi, 3-mcpd:ksi ja 2-mdpd:ksi. Ne ovat eläinkokeissa aiheuttaneet munuaisvaurioita… ’On riittävästi todisteita siitä, että palmuöljyn glysidoli (GE) aiheuttaa syöpää’ ”. Tätä puhdistettua palmuöljyä on kuitenkin lukuisissa elintarvikkeissa myös suomalaisilla hyllyillä: eineksissä, kekseissä, pikaruoassa, margariineissa, jopa äidinmaidonkorvikkeissa! Elintarvikkeisiin tämä haitallinen palmuöljy naamioituu nimellä ”kasviöljy (palmua), palmurasvaa, palmuydinöljyä, palmujauhetta, palmuoleiinia…”

”Ongelma koskee kaikkia puhdistettuja elintarvikeöljyjä, jotka sisältävät samoja rasvahappoja, mutta palmuöljyllä pitoisuudet nousevat vaarallisen korkeiksi, EFSA toteaa. Kylmäpuristetut öljyt ovat turvallisia.” Myös palmuöljyä on saatavissa kylmäpuristettuna öljynä; punaisena palmuöljynä. Nyt varmaan kysymys herääkin, että eikö se ole vaarallista verisuonille, koska sisältää tyydyttynyttä rasvaa?

lähde: pixabay

Palmuöljy sisältää lauraattia, palmitaattia sekä myristaattia (onkohan oikein suomennettu?), jotka kaikki lasketaan tyydyttyneisiin rasvoihin. Lauraatti nostaa LDL kolesterolin määrää, mutta myös HDL kolesteolin määrää. Valitettavasti nämä LDL partikkelit ovat niitä pienempiä partikkeleita, jotka helposti sokeroituessaan ja hapettuessaan takertuvat verisuonien seinämiin.  Mutta suurin osa palmuöljyn rasvasta on kuitekin palmitaattia, joka on tärkeä rasva hormonien muodostukselle. Se myös sisältää myristaattia, joka vaikuttaa solujen väliseen viestintään sekä immuunipuolustukseen, joten kolesteroliasia on pieni juttu, mikäli ei ole familiaarista hyperkolesterolemiaa (perinnöllistä) ja huolehtii verensokeritasapainosta ja antioksidanteista, (joita tulee jo öljystä itsestään), sekä omega3 rasvahapoista.

Mutta mitä tulee antioksidantteihin, on punainen palmuöljy niitä pullollaan.  Punainen palmuöljy sisältää vitamiineista runsaasti E-vitamiinia. E-vitamiiniahan on sekä tokotrienoleita että tokoferoleita. Palmuöljy sisältää kumpaakin muotoa, jolloin on biologisesti aktiivisempaa kuin se, että olisi vain toista muotoa. Punaisen värinsä palmuöljy saa karotenoideista, A-vitamiinin esiasteesta. Karotenoideja palmuöljyssä on enemmän kuin tomaatissa ja porkkanassa ja koska kyseessä on öljy, on se myös paremmin imeytyvämmässä muodossa. Mutta mihin me tarvitsemme näitä vitamiineja ja karotenoideja?

Betakaroteinoidi

lähde: acikgunluk.ne

Betakaroteeni kuuluu karotenoideihin, jotka ovat keltaisia, oransseja ja punaisia kasvipigmenttejä sekä voimakkaita antioksidantteja, joita esiintyy kasvikunnan tuotteissa. Betakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, jonka elimistö voi muuttaa A-vitamiiniksi, mutta vaatii sinkkiä vapautuakseen maksasta.  A-vitamiini ja betakaroteeni vaikuttavat mm. ihon ja limakalvojen hyvinvointiin sekä näkökykyyn. Koeputkiolosuhteissa on havaittu, että karotenoidit pystyvät estämään rasvan hapettumista. Betakaroteeni myös mm. suojelee ihoa UV-säteiltä ja edesauttaa ruskettumista.

Vaikka Betakaroteeni muuntuu A-vitamiiniksi, sen käyttö suurinakin annoksina on turvallista koska muuntuminen vähenee, jos elimistön A-vitamiinivarastot ovat täynnä. Suuret annokset saattavat värjätä ihon kellertäväksi, mutta keltaisuus poistuu, kun käyttö lopetetaan.  Protonipumpunestäjät eli ns. vatsansuojalääkkeet vähensivät yksittäisen betakaroteeniannoksen imeytymistä, mutta ei tiedetä vaikuttavatko ne ravinnosta saatujen karotenoidien imeytymiseen. Henkilöt, jotka säännöllisesti käyttävät kasvissterolia/stanolia sisältäviä margariineja, karotenoidien pitoisuus voi laskea jopa 10-20 prosenttia.

E-vitamiini

lähde: suuri vitamiiniopas

E-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja, jotka ovat elimistön tärkeimpiä antioksidantteja. Se suojelee solukalvojen yhdisteitä, erityisesti monityydyttämättömiä rasvahappoja radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta. Se estää myös LDL hiukkasten hapettumista ja voi suojata kudoksia raskasmetallien myrkyllisyydeltä. Antioksidanttivaikutuksensa lisäksi E-vitamiini osallistuu immuunipuolustukseen, geenien ilmentymiseen ja aineenvaihdunnan prosesseihin. Alfatokoferoli ehkäisee proteiinikinaasi-C:n aktiivisuutta, joka mm. vaikuttaa solujen jakautumiseen ja erilaistumiseen sileässä lihaksessa.

Ihmisen elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyössä muiden antioksidanttien, kuten C-vitamiinin, sinkin ja seleenin kanssa. Tutkimuksissa on saatu näyttöä riittävän E-vitamiinitason syövältä suojaavasta vaikutuksesta, etenkin yhdessä muiden antioksidanttien kanssa. E-vitamiinia on käytetty myös tuloksellisesti myös ihoja ja limakalvojen ärsytys- ja tulehdustiloissa osana muuta hoitoa.

Alentuneet E-vitamiinipitoisuudet voivat viitata rasvojen imeytymishäiriöön. Familiaarisessa hyåerkolesterolemiassa E-vitamiinin pitoisuudet ovat selvästi kohonneet. Lapsilla ja nuorilla (alle 19 v) E-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat.

Luonnonsuojelu ja vastuu

Ja monella varmaan vielä herää se kuuluisa kysymys palmuöljyn tuotannon ympäristöystävällisyydestä ja vastuullisesta tuotannosta. Bonred punainen palmuöljy, joka Suomen markkinoilla on, kertoo kotisivuillaan seuraavaa: ”Bonred punaisen palmuöljyn valmistaja on ollut edelläkävijä vastuullisen palmuöljyn tuotannossa. Vuonna 2008 valmistaja sai ensimmäisenä palmuöljyn tuottajana maailmassa RSPO sertifikaatin.” Lisää tuosta sertifikaatista ja mm. öljyn valmistuksesta voit lukea Bonredin kotisivuilta.

Tiesitkö muuten, että karotenoidi ja E-vitamiinipitoisuudet voit käydä mittauttamassa MILAn mineraalilaboratoriossa esim antioksidanttiklinikoilla.

smoothie-2303616_1920

Pinaattilettujen parhautta

Tavalliset ohjeet on helppo kääntää gluteenittomaksi muuttamalla jauhoja, mutta usein lettusista on tullut kuitenkin kovin jauhoisia ja ”gluteenittomuuden” on maistanut läpi, etenkin kun letun on pitänyt olla luontaisesti gluteeniton, maidoton ja munaton. Nyt vielä pyrin välttämään maissia, niin sen jättäminen pois perinteisistä maissi-riisijauhoseos letuista teki tilanteesta vielä hankalamman.

Helena Kemppainen blogissaan on mainostanut blogissaan durrajauhon erinomaisuutta tuomaan vehnäinen maku ja rakenne, joten päätinpä kokeilla tehdä letut durralla, riisijauholla ja arrowjuurijauholla. Arrowjuurijauho toimii samalla tavalla kuin tapiokatärkkelys, mutta tuo enemmän kuohkeutta taikinaan. Tätä ei valitettavasti taida saada Suomesta kun pienissä purkeissa, joten olen tilannut sitä iHerbistä. Se kuitenkin on ollut niin monessa AIP reseptissä, että pakkohan sitä oli saada. (Tämä ohje ei ole siis AIP sopiva). Kanamunaa ei välttämättä tarvitse taikinassa korvata millään, koska taikinaan laitoin psylliumia ja jauhot turvotessaan pitävät letut kasassa, mutta koska tein isoja lettuja ja halusin mukaan kuitenkin tekstuuria sekä proteiinia, lisäsin taikinaan naudan gelatiinia, joka myös toimii leivonnaisissa munan korvikkeena.

Itse tein tällä kertaa täytettyjä lettuja, jotka ovat lapsuudessa ollut meillä usein oiva iltapala. Nyt kaapissa ei sattunut olemaan muuta kuin purkki tonnikalaa, joten tein siitä ja riisistä täytteen. Muutenhan pinaattiletut ovat parhautta puolukkasurvoksen kanssa 🙂

Lettutaikinaan siis tuli:

5 dl kasvimaitoa tai puolet kermaa ja puolet vettä
200-250 g pinaattia (itse käytin babypinaattia, kun sitä sattui olemaan)
1 tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl suolaa
1 rkl kirkastettua voita sulatettuna
vajaa 1 tl psylliumia
1 rkl great lakes gelatiinia (pun, purkki)
1 dl durrajauhoja
1 dl arrowjuurijauhoa tai tapiokatärkkelystä
1 dl vaaleita riisijauhoja

Tehosekoita pinaatti ja maito. Lisää muut ainekset ja anna turvota. Eri kasvimaidoissa on eroja ja myös eri valmistaijien jauhoissa ja psylliumissa. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja 1 rkl kerrallaan vuorotellen jauhojen kanssa, jotta niiden suhde säilyy. Jos taikina on taas liian paksua, lisää nestettä.  Paista öljytyllä pannulla.

Täytteeseen tuli:

1 prk tonnikalaa
2-3 dl keitettyä riisiä
povencen yrttimaustetta ja suolaa maun mukaan,

Keitä riisi ja sekoita siihen tonnnikala ja mausta. Kääri lettujen sisään ja nauti <3

Tämä samainen ohje toimii myös makeisiin lettuihin jättämällä pinaatin pois ja laittamalla taikinaan halutessaan 1 rkl kookossokeria. Meillä kotona on aina letut tehty ilman sokeria, sillä sokerin saa marjoista tai hillosta. Makeisiin lettuihin jauhoja piti laittaa merkittävästi enemmän, koska pinaatti myös sakeennutti taikinaa.

Itse sain makeat letut tehtyä tällä ohjeella:

2,5 dl kasvimaitoa
vajaa 1/2 tl psylliumia
vajaa 1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl kirkastettua voita
4 rkl durrajauhoa
4 rkl arrowjuurijauhetta
4 rkl vaaleita riisijauhoja

Ainekset sekaisin ja turvotus. Taikinasta itse paistoin pikkulettusia ja koska taikina jo niin rasvainen, ei tarvinnut lisätä pannulle enää rasvaa laisinkaan. Nautiskele tuoreiden marjojen kanssa, nyt kun niitä vielä saa.

smoothie-2303616_1920

Mikä ihmeen SS? Saksalainen sotilas vai Sjögrenin syndrooma?

Mitä sinulle tulee mieleen kirjaimista SS? Itse nämä kirjaimet vie mielikuvissa natsiajan saksaan, jossa niitä käytettiin lyhenteenä sanasta saksalainen sotilas. Ei se kaukaa ole haettua, kun puhutaan Sjögrenin syndrooma nimisestä sairaudesta. Kovin natsimainen ote hra Sjögrenillä tuntuu siinä kehossa olevan, johon pääsee asuttautumaan: kohtelee sitä huonosti ja tuhoaa mitä eteen sattuu. Ellei sitä kohtele hyvin. Anna sille oikeanlaista ravintoa, vähennä stressiä ja pidä itsestään ja samalla alivuokralaisesta hyvää huolta.

Mikä sairaus tämä SS sitten on?

Sjögrenin syndrooma on autoimmuunisairaus, joka kuuluu reumasairauksiin. Toisilla potilailla on myös reumaattisia tulehduksia ja reumafaktori voi olla veressä koholla. Näin minullakin sairauden todentamisvaiheessa, mutta sen koommin en ole niveltulehduksista kärsinyt. Kun nivelreuma perinteisesti iskee hampaansa nimensä mukaisesti niveliin tuhoten niitä, SS hyökkää limakalvoja ja rauhasia kohtaan. Tämä hieman yleistäen, sillä kohde voi olla muuallakin kehossa kuten juuri ne nivelet ja muut sisäelimet. Ja kun autoimmuunisairaus on autoimmunisairaus, voi se hoitamattomana johtaa toiseen taikka kolmanteenkin autoimmuunisairauteen. Monella Sjögren potilaalla voi sairauden kylkiäisenä olla mm. autoimmuuni tyreodiitti tai keliakia. Sekundaarisena Sjögren esiintyy taas nivelreumalle tai SLE:lle, mutta mistä sitä tietää, kumpi aina on muna ja kumpi kana. Lisää sairaudesta ja sen oireista löytyy mm. reumaliiton  tai Suomen sjögrenin syndrooma yhdistyksen sivuilta.

Onko sitten niin, että pitää altistua kohtaloon? Jos on todettu Sjögrenin sydrooma (tai muu AI-sairaus), niin pitääkö sitä jäädä vain odottelemaan seuraavaa ja seuraavaa komplikaatiota tai seuraavaa autoimmuunisairautta? Onko koko loppuelämä odottamista, mikä paikka minulta seuraavaksi hajoaa?  Jos näin haluat, niin kyllä. Itse en aio jäädä!

Perinteisesti sairastuneille määrätään lääkityksenä Oksiklorin, jonka sanotaan hidastavan sairauden etenemistä ja helpottavan niveloireita. Mutta koska kyseessä on lääke, on sillä omat sivuvaikutuksensa. Jokainen saa sitten lukemansa perusteella itse päätellä, onko sivuoireet merkittäviä vai ei. Muuten sairauteen ei ole lääkitystä vaan pyritään hoitamaan oireenmukaisesti eli perinteisen lääketieteelle niin tyypillisellä tavalla. Sjögrenin syndroomaa sairastava henkilö saattaa olla jopa 6 eri erikoisalan hoidossa (tai useammankin, jos vielä huonompi säkä käynyt), joista jokainen hoitaa sairautta oireenmukaisesti! Henkilöllä voi olla ruoansulatuskanavan oireita, joita hoitaa gastroenterologi, kilpirauhasen vajaatoiminta on endokrinologin hoidossa, niveltulehduksia hoitaa reumatologi, sydänoireita hoitaa kardiologi, virtsateiden sairauksiin puuttuu urologi ja gynekologi hoitaa vielä henkilön naistenvaivat! Kaikki siis hoitavat vain yhtä oiretta ja vaivaa huomioimatta asiakkaan kokonaisvaltaisuutta. Miksei voi olla autoimmunologia tai sjögrenistologia, joka osaisi hoitaa henkilön sairauden ja oireet kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti?

Koska SS on autoimmuunisairaus, pätee senkin hoitamiseen yhtä hyvin AIP, josta on kirjoitettu aiemmassa blogipostauksessa.  Seuraavassa takerrun lisäksi muutamaan tyypillisempään oireeseen, joita SS aiheuttaa

Väsymys

Väsymyksen taustalta on aina ensin poissuljettava tietyt väsymystä aiheuttavat tekijät: kilpirauhasen vajaatoiminta, lisämunuaisen toiminta, B12-vitamiini ja Ferrit. Näiden kaikkien ollessa epätasapainossa, kokee henkilö usein voimakasta väsymystä. Koska kyseessä on autoimmuunisairaus, niin oireiden ollessa päällä, on kehossa koko ajan myös hiljaista tulehdusta, joka jo olemassa olollaan aiheuttaa väsymystä. Sen lisäksi ruoansulatus ei toimi kunnolla, ravintoaineet eivät pääse imeytymään ja elimistö ei saa riittävästi ravinteita tuottaakseen kunnolla energiaa ja väsymys pääsee yllättämään. Minkälainen on sairastuneen mitokondrioiden tila ja tuottavatko ne riittävästi energiaa, jota keho tarvitsee?

Limakalvojen kuivuus

Elimistöstä 50-70% on vettä ja ihminen tarvitsee vettä. Vesi vanhin voitehista sanotaan. Elimistö tarvitsee myös rasvoja ja oikeanlaisia hyviä rasvoja. Tyrniöljyn vaikutuksesta limakalvojen kuivuuteen on tehty hyviä tutkimuksia ja useat ovatkin huomanneet vaikutuksen käyttäessään niitä. Kalaöljyjen omega3 rasvahapot laskevat elimistön tulehdustilaa, mutta myös tekevät solukalvot joustaviksi ja auttavat aivoja voimaan hyvin. Neurolipidit korjaavat solukalvojen vaurioita ja pitävät ne joustavina, jolloin ravintoaineetkin pääsevät paremmin imeytymään soluun. Kollageeni lisää ihon ja muiden kudosten joustavuutta, kimmoisuutta, sileyttä ja toimintakykyä.  Usein kuivat limakalvot kärsivät rasvaliukoisten vitamiinien puutteesta, kuten A- ja E-vitamiinista. E-vitamiini sammuttaa myös tulehdussytokiinejä, joten sen käyttö voi olla hyvinkin hyödyllistä. A-vitamiinin käyttö suurina määrinä ja pidempään ei ole suositeltavaa ilman mittaamista, etenkään SS-potilailla, joilla maksan toiminnan kanssa usein voi olla myös ongelmia. A-vitamiini voi olla maksatoksinen, jos sitä on elimistössä liikaa. Sinkin riittävä saanti on taas edellytys A-vitamiinin synteesille, joten sinkin puutos voi olla myös A-vitamiinipuutoksen taustalla. Mittauksissa sinkin puutos onkin hyvin yleistä ja minäkin kuulun näihin matalasinkkisiin henkilöihin. Tosin meillä kupariputkien kautta tullut juomavesi popsii kehoni sinkkivarastoja vielä lisää. Jos siis käyttää sinkkiä suuriä määriä ja pitkään, niin pitää huolehtia myös kuparista, jollei vesijohtoputket tee sitä puolestasi 🙂

Vatsaoireet

Vatsaoireet käsitteenään on nyt melko laaja, koska ruoansulatuskanavistoa elimistössä riittää. Oireet alkavat usein jo suusta, koska sylkeä ei tule riittävästi. Suussa ruoansulatus jo alkaa. Ongelmana SS ihmisillä on myös hampaiden ongelmat, joten jos purenta ei ole kunnossa, hampaita puuttuu tai niillä on vaikea purra, voi ruoan hienontaminen kärsiä jo itsessään. Sen lisäksi suun kautta pääsee elimistöön helposti bakteereja ja vaikuttavat merkittävästi elimistön tilaan. Itsellä juuri eilen hammaslääkärireissu takana, kun etuhampaasta lohkesi 1/4. Takahampaiden määräkin on merkittävästi vähentynyt lohkeamien tai reikiintymisten vuoksi.

Suusta kun mennään alaspäin ruoasulatuskanavassa päästää ruokatorven kautta vatsaan. Ruokatorven limakalvo voi myös olla kuiva, joka vaikeuttaa nielemistä. Mahalaukussa voi olla atrofista gastriittia autoimmuunitulehduksesta johtuen, jolloin vatsa ei voi enää tuottaa happoja. Tämä vaikuttaa puolestaan paljolti ruoan sulamiseen, mutta myös ravintoaineiden imeytymiseen. Vatsahappojen tehtävänä on pilkkoa proteiinit ja ruoasta irtoaa myös tällöin mm. B12 vitamiini. Myös sinkin ja raudan putteet usein tulevat tässä vaiheessa kyseeseen. Vatsahapot antavat myös merkin haimalle, joka jatkaa ruoansulatusprosessia ohutsuolessa. Tämäkin viestintä jää puutteelliseksi, mikäli vatsahappoja ei ole. Koska kyse on gastriitista, tarkoittaa se tulehdusta vatsan limakalvoilla. Tällöin en missään nimessä suosittele käyttämään BetaineHCl suolahappo valmistetta, koska vatsan limakalvoilla on tulehdus ja limakalvot ovat herkässä tilassa ja voi aiheuttaa vatsahaavan tai muita vatsalaukun ongelmia! Hyvin sulava ruoka ja ruoansulatusentsyymit ovat ratkaisu oiretta helpottamaan unohtamatta vitamiini- ja hivenainelisiä korjaamaan elimistön omat puutteet.

Ohutsuolessa siis haima jatkaa ruoansulatustehtävää. Haima on sylkirauhasen kaltainen elin ja koska tämä elimistössämme viihtyvä natsi tykkää tuhota rauhasia, voi haima saada myös osansa.  Minulla on todettu haiman eksokriininen vajaatoiminta autoimmuunitulehduksen myötä, joten haimani ruoansulatusteho on merkittävästi heikentynyt. Haima pilkkoo suurimmaksi osaksi rasvoja yhdessä sappinesteen kanssa. Tämän vuoksi voi rasvaiset ruoat aiheuttaa voimakkaita koliikkimaisia ylävatsakipuja rasvaisen ruoan jälkeen. Oireet on vaikea erottaa sappikivikohtauksista ja ensiapuu jouduttaessa, sapen ongelmat poissuljetaan ensin. Ulosteet ovat myös hyvin rasvaisia ja rasvaliukoisista vitamiineista voi olla merkittävää puutetta oireen seurauksena. Haiman vajaatoimintaan saa lääkäriltä reseptin Creon-ruoansulatusentsyymiin, josta saa jopa ylemmän erityiskorvattavuuden mikäli lääkäri tekee diagnoosin haiman eksokriinisestä vajaatoiminnasta.

Ohutsuolesta myös ravintoaineet imeytyvät elimistöön. Koska kyseessä on autoimmuunisairaus ja oireiden ollessa ”päällä”, melko varmasti hänen ohutsuolensa läpäisevyys on lisääntynyt. Niin kauan kun suoliston läpäisevyyteen ei puututa ravitsemuksella ja oiretta korjaavilla tekijöillä, voi sairaus jatkaa tuhojaan ja autoimmuunisairauksien armeija jatkaa kulkemistaan. Tähän ongelmaan nimenomaan AIP on keskittynyt. Suoliston läpäisevyys on korjattava ja tulehdus saatava sammumaan, jotta elimistö voi toipua. Mm. probiootit, l-glutamiini ja kuidut tiivistävät suolen liitoksia, kun on saatu sitä vahingoittavat haitta-aineet poistettua. Omega3 rasvahapot keskittyvät sammuttamaan tulehduksia D-vitamiinia unohtamatta.

Matka jatkuu kohti paksusuolta. Hyvin iso osa SS henkilöistä kärsii IBS:sta eli ärtyneesä suolesta. Jo oireet ylempänä ruoansulatuskanavassa voivat aiheuttaa oireita paksusuolessa, kun ruokaa pääsee läpi huonosti sulaneena. Heikentyneet vatsahapot tai sen puute kokonaan päästävät myös läpi bakteereja, joiden kuuluisi tuhoutua vatsahappojen vaikutuksesta. Tämä voi aiheuttaa ohutsuolen bakteeriston liikakasvua tai dysbioosia paksussa suolessa, jotka aiheuttavat turvotusta, ripulia, ummetusta, ilmavaivoja ja kaikkia ikäviä vatsaoireita. Paksusuolen alueen oireillessa, ja etenkin jos verta löytyy ulosteen mukana, on paksusuoli aina syytä tähystää tulehdussairauksien (IBD) poissulkemiseksi. Usein syytä ei tähystyksestä löydy ja oireena tuleekin IBS. IBS:n hoitona jo perusterveydenhuollossa osataan neuvoa FODMAP ruokavalio, jossa rajoitetaan suolistossa fermentoituvia ruoka-aineita, kuten omena, päärynä, kivelliset hedelmät, kukkakaali, sipuli jne. Tästä moni saa huomattavasti apua, mutta rajoituksen ei pitäisi olla loppuelämää kestävä ja syy oireiden taustalla olisi hyvä jälleen selvittää. Pitkään syödessä FODMAP rajoitusten mukaan, kärsii suoliston bakteerikanta entisestään, sillä FODMAP yhdisteitä sisältävät ruoat myös toimivat prebiotteina eli probioottien kasvualustana ja ruokana.

Itse olen seikkaillut herra Sjögrenin kanssa kohta jo 14 vuotta eli puolet elämästäni. Tälle seuralaiselle en valitettavasti voi sanoa hyvästejä, mutta olen päättänyt, että minä olen se pomo tässä kropassa ei hän. Lempeästi itseään rakastaen, lauhtuu myös hra Sjögren ja sen kanssa on paljon mukavampi elää sopusoinnussa läpi koko elämän. Stressit ja elämän kriisitilanteet ovat Sjögrenin voimavara, mutta oikenlainen ravitsemus, stressittömyys ja itsenä rakastaminen tekee sinusta elimistösi herran!

 

smoothie-2303616_1920

Voihan home!

Minulle on lähiaikoina tullut paljon kysymyksiä siitä, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa homesairastuneen elämään vai voidaanko. Vastaanottollani on myös ollut lisääntyvässä määrin homesairaita henkilöitä, jotka joutuneet työskentelemään homeisissa paikoissa, asunnossa ollut hometta tai ovat muuten voimakkaasti altistuneet kosteusvaurioille.

Olin syksyllä 2016 Nuuksiossa seminaarissa, jossa pääteemana oli homesairastuneiden kuntoutus. Siellä lääkäri Tamara Tuuminen kertoi vertauksen, joka jäi elävästi mieleeni. Hän vertasi homesairastunutta tauluun, joka putoaa seinältä lattialle.  Kun taulu putoaa kerran, saa sen vielä liimattua ja nostettua takaisin seinälle. Jos taulun on liimannut taitavasti, ei sen hajoamista välttämättä huomaakaan. Mutta kun samainen taulu putoaa uudestaan lattialle, hajoaa se joka kerta pienemmiksi ja pienemmiksi paloiksi, jolloin sen korjaaminen muuttuu jo mahdottomaksi. Näin käy myös homesairastuneen ihmisen elimistössä. Kun homeelle on kerran altistunut ja sitä pystyy välttelemään, voi kehon saada korjattua vielä toimintakykyiseksi. mutta kun altistuminen tapahtuu uudestaan ja uudestaan, heikkenee sairastuneen kunto kerta toisensa jälkeen yhä uudestaan ja uudestaan. Minulle eräs homealtistunut kerran sanoi: ”En minä voi niitä homeita ruveta loppuelämää pelkäämään”. Itse kyllä aion pelätä homeita koko loppuelämäni, sillä kerran niille altistuneena, voin saada kehoni kuntoon, jolloin sen palauttaminen ei enää olekaan niin helppoa.

Homeille altistuminen voi myös laukaista autoimmuunisairauden sille alttiilla henkilöllä. Itse olen mitä luultavammin ollut kouluissa, joissa kosteusvauriot, kun nykyisin osa ala-asteesta pistetty maan tasalle ja yläasteen/lukion kohtalo taitaa olla myös sama. Eivät ne homeet asuntoihin hetkessä tule, vaan vaativat pidemmän kosteusaltistumisen, jonka jälkeen alkavat kasvattaa homeita rakenteisiin. Homesairastuneelle kehittyy usein myös monikemikaaliyliherkkyys. Näitä yliherkkyyksiä, kuten homesairauttakaan, huonosti diagnosoidaan ja ne ovatkin lääketieteessä oirediagnooseja, eivät sairausdiagnooseja. Astmasta, joka on syntynyt homealtistuksesta, voi saada diagnoosin, mutta kilpirauhasongelmiin, krooniseen väsymysoireyhtymään, suolistotulehduksiin ja muihin autoimmuunisairauksiin ei uskota homealtistumisella olevan mitään tekemistä.

Kosteusvaurioaltistumisessa terveydelle haitallisin altistuminen on mikrobitoksiinit. Harvemmin kyseessä on homeallergia, mutta henkilö usein kehittää itselleen myös homeallergian altistumisen myötä. Koska homeallergia ei ole kyseessä, ei IgE verikokeissa homeille nouse vasta-aineita ja henkilölle voidaan väittää, ettei hän ole voinut altistua. Pitkään mikrobitoksiineille altistuminen voi saada aikaseksi monikemikaaliyliherkkyyden ja 25% henkilöistä onkin geneettisesti herkkiä sairastumaan. Sairastumisalttiuteen lisäksi vaikuttavat henkilön detoksifikaatio- ja immuunijärjestelmän sekä hermoston yksilölliset tekijät. Mitokondriot eli solujemme energiakeskukset ovat erittäin haavoittuvaisia hapetusstressissä. Mitokondrioiden soluhengitys eli energiantuotto heikkenee vaurioitumisen myötä. Maksan detoksifikaatio joutuu koville yrittäessään poistaa elimistöstä mikrobitoksiineja. Suoliston mikrobianalyysissä voi olla todettavissa erilaisia hiivoja, sillä mikrobitoksiinit vaikuttavat suolistomme mikrobiomiin ikävällä tavalla.

Homesairastuneen hoidossa tärkeintä on päästä pois sieltä, missä hometta tai kosteutta on todettu. Henkilö saattaa kuitenkin reagoida uuteen asuntoon, joka vasta rakennettu, joten ei siellä voi olla homeita. Homevaurioita voi olla uudessakin talossa, mutta luultavammin talon pintarakenteissa käytetyt materaalit, huonekalujen palonestoaineet, maton liimausaineet yms. voivat herkistää homesairastuneen kemikaaliyliherkkyyden kautta. Arjen kemikaalit -seminaarissa Hyvinkään Laurealla Jussi Timonen avasi tätä asiaa hyvin. Hänen luentonsa voitte katsoa täältä. 

Kuten aina ravintovalmennuksessa, myös tässä suoliston tasapainottaminen on avain asemassa. Lähteehän vastustuskyvystäkin noin 85% suolistosta, Sen lisäksi on tärkeää tehostaa maksan toimintaa, jotta  myrkyt poistuisivat elimistöstä. Home tukkii ihmisen mitokondrioita, jolloin solujen toiminta heikkenee. Mitokondrioita tuetaan ravitsemuksen avulla lisäämällä mitokondrioiden määrää, vaimentamalla tulehdusta, optimoimalla mitokondrioiden toiminta sekä parantamalla antioksidanttipuolustusta.  Perusverikokeista saadaan jo arvokasta tietoa elimistön tilanteesta, mutta toisinaan on hyödyllistä tutkia elimistön tilaa syvemmin funktionaalisten lisätestien avulla.

smoothie-2303616_1920

Koliikki – normaalia vai ei?

Lapsen kuulu itkeä, se on normaalia! Koliikki kuuluu lapsen kehitykseen, se menee ohi kuitenkin kolmen kuukauden jälkeen! Lausahduksia, joita vanhemmat kuulevat neuvolasta tuon tuosta. Lapsi itkee suurimman osan vuorokaudesta selkä kaarella tyytymättömänä kaikkeen. Miksi kaikilla ei sitten ole koliikkia, jos se kerta kuuluu kehitykseen? Kyllähän lapsi itkee, koska se on lapsen keino kertoa, että kaikki ei ole hyvin. Mutta onko normaalia tosiaan, että lapsi itkee, vaikka hänellä ei ole nälkä, hän saa läheisyyttä, hänet on kuivitettu ja kaiken pitäisi olla hyvin?  Lapsen itkun syynä ei ole aina koliikki, taustalla voi olla myös muuta, josta voit lukea lisää täältä.

Terveyskirjaston määritelmä koliikille: ”Koliikilla tarkoitetaan imeväisen lapsen runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Virallinen määritelmä edellyttää vähintään kolmen tunnin itkua, vähintään kolmena päivänä viikossa, vähintään kolmen viikon ajan. Käytännössä vähäisempikin mutta toistuva itkeminen erityisesti iltaisin luetaan koliikiksi. Koliikkivaivat ovat tavallinen ongelma, joka useimmiten alkaa parin viikon iässä ja jatkuu 3–4 kuukauden ikään. Koliikkia esiintyy noin 10 %:lla lapsista. Itkuisuus on runsaimmillaan 6–8 viikon iässä ja alkaa tämän jälkeen vähentyä. Jos vauvan itkuisuus jatkuu tyypillisen koliikki-iän (3–6 kuukautta) jälkeen, asiasta on hyvä puhua lääkärikäynnillä tai neuvolassa. Tyypillistä on vuorokausivaihtelu siten, että lapsen itkuisuus painottuu iltaan klo 18:n ja 24:n välille. Koliikkilapsi itkee voimakkaasti ja vetää itseään kaarelle, mikä voi jatkua useita tunteja. Vatsa pömpöttää ja tuntuu kovalta, mutta lapsi ei oksentele.”

Koliikkia on pidetty aina mysteerinä: epäillään että se riippuu suoliston hitaasta kehittymättömyydestä tai häiriöstä siinä, mutta syy voi liittyä myös hermoston yleisempään kehitykseen.  Suomalaisen Helmi suolistotutkimuksen alustavien tutkimustulosten mukaan koliikkivauvojen suolistomikrobisto on erilainen jo ennen koliikin kehittymistä 2-3 viikon iässä. Muutokset olivat samoja, kuin useisiin kroonisiin sairauksiin yhdistetyt suolistomikrobimuutokset: proteobakteereja oli enemmän ja bifidobakteereita vähemmän kuin verrokkivauvoilla. Proteobakteerit ovat osa luonnollista mikrobistoa, mutta jos nämä bakteerit saavat ylivalta-aseman, aiheuttavat ne ongelmia. Jos suolistomikrobikannan kehittyminen häiriintyy lapsuudessa, se kasvattaa lapsen myöhempää sairastumisriskiä mm. autoimmuunisairauksiin.

Jo raskaudella on merkitystä lapsen mikrobistoon. Äidin raskauden aikainen ravinto ja elämäntavat vaikuttavat äidin mikrobistoon, joka siirtyy synnytyskanavasta lapseen. Mikäli äidillä on raskauden aikana ollut paljon antibioottikuureja, hän syö kuidutonta ravintoköyhää ruokaa ja paljon sokeria sekä stressaa paljon, on lapsen ensimmäinen bakteerikanta jo köyhempi, kuin terveellisesti, kuitupitoisesti ja stressittömällä äidillä. Myös sektiolla syntyneet lapset eivät saa ensimmäistä ”mikrobikastettaan” synnytyksen myötä.

Syntymän jälkeisinä päivinä streptokokit, stafylokokit ja enterokokit pitävät valtaa lapsen suoliston mikrobistossa. Imetys tekee muutoksen tähän ja vauvan suolistossa alkaa bifidobakteerien laktobasillien määrä lisääntyä ja lopulta saavat valta-aseman suoliston mikrobistossa. Nämä myös antavat vauvan ulosteelle sen tyypillisen värin ja aromin.  Äidinmaidossa on paljon sulamattomia sokeriketjuja, olikosaggarideja, joita ihmiselimistö ei pysty pilkkomaan ja mutta edistävät bifidobakteerien kasvua. Bifidobakteerit puolestaan auttavat vauvaa käyttämään hyväkseen maidon ravinteita.  Äidinmaidossa on myös laktoferriiniä, joka tehostaa raudan imeytymistä ja tarjoaa suojaa monia bakteereja vastaan. Vaikka äidinmaidossa on vain vähän rautaa, laktoferriini auttaa sen imeyttämisessä. Äidinmaidossa on myös rasvaa pilkkovia entsyymejä, jotka voivat suojella myös haitallisia mikrobeja vastaan. Äidin oma terveys ja hänen immuunipuolustuksensa tila näkyvät myös rintamaidon laadussa. On siis ymmärrettävää, että äidinmaidonkorviketta saavilla lapsilla on heikompi suoliston mikrobikanta, kuin rintamaitoa saavilla lapsilla. Alle 1 kk iässä lapsen suolisto on vielä hyvin läpäisevä, jolloin lehmänmaitopohjaiset korvikkeet voivat altistaa lapsen herkemmin allergioille, joka myös näkyy lapsen oirehdinnassa.

Mitä siis voidaan tehdä, jotta vältyttäisiin lapsen koliikilta?

Mikäli suunnittelet raskautta tai olet raskaana, panosta ruokavaliosi laatuun ja lähde korjaamaan mikrobikantaasi, jos se on päässyt ”vinoutumaan”. Pyri syömään riitävästi kuituja, probioottisia ruokia, kuten hapankaalia ja hapanmaitotuotteita. Syö marjoja, hedelmiä ja vihanneksia, joissa kuitujen lisäksi prebiootteja, jotka ruokkivat suolistobakteerikantaasi. Pyri minimoimaan huonot hiilihydraatit kuten sokeri, valkojauhotuotteet ja prosessoidut elintarvikkeet. Käytä tarvittaessa myös maitohappobakteereita. Vältä stressiä niin paljon kun se on mahdollista. Raskaus on jo itsessään elimistölle stressitila ja sen tuomat oireet lisäävät sitä, mutta koita löytää ne rentoutuskeinot ja mielihyvää tuottavat asiat, jotka minimoivat stressin määrää. Voit olla yhteydessä myös synnytyssairaalaan, keskustella neuvolassa toiveistasi synnytyksen suhteen tai palkata doulan auttamaan sinua synnytykseen valmistautumisessa. Mahdollisimman miellyttävä synnytyskokemus auttaa myös imetyksen onnistumisessa.

Mitä voit tehdä, jos vauvallasi on koliikki?

Imettävän äidin terveys heijastaa myös äidinmaitoon. Äidin olisi hyvä hoitaa myös omaa terveyttään ja suolistoaan Usein lapsen synnyttyä miettii vain lapsen parasta ja unohtaa siinä itsensä ja varmasti väsymys tekee osansa myös oman hyvinvoinnin hoitamisessa. Yllä mainitut ruokavalion peruspilarit pätevät myös imetyksen aikana. Jos lapsi oireilee äidinmaidon kautta, niin pyri välttämään oireita aiheuttavia ruokia omassa ruokavaliossasi. Pahimmat oireita aiheuttavat ruoat löydät täältä. Lapsen suolella oireilevat allergiat voidaan usein pistää myös koliikin piikkiin, jolloin ruokavalion tiukempi rajoittaminen voi tulla tarpeeseen. Tällöin useimmiten muna, maito ja soija ovat pahimpia lapselle oireita auheuttavia ruokia.

Älä soimaa itseäsi, jos imetys ei onnistu tai et voi jostain muusta syystä imettää vauvaa. Äidinmaidonkorvikkeella lapsi kasvaa myös, vaikka rintamaidon terveysvaikutuksia ei olekaan saatavilla. Ihmislapsi saa kuitenkin istukan läpi äidiltään vasta-aineita ja saattaa jo lapsivedessä saada bifidobakteereita, joten lapsi ei ole niin riippuvanen äidinmaidosta, kuin monet muut nisäkkäät.  Imetyksen aiheuttama stressi ja ahdistus voi vain pahentaa tilannetta molemmilla ja et ole yhtään huonompi äiti, jos annat lapsellesi korviketta. Vatsaongelmaisille vauvoille parhaiten on kokemuksen mukaan sopinut Arlan luomu äidinmaidonkorvike, mutta aina täytyy muistaa yksilöllisyys.  Etenkin korvikemaitoa syöville pienokaisille suosittelen lisäämään bidifobakteereja maidon sekaan sen kuumentamisen jälkeen. Hyviä bifidobakteerisia valmisteita ovat Bioteekin Probiootti baby tipat sekä Biolatte Original L.

Vyöhyketerapeuttisesta vauvahieronnasta on myös huomattavaa apua mm. lapsen koliikkivaivoihin. Koliikkihoidon tärkeä osa on vauvan rentouttaminen, koska vauva itkiessään jännittää koko kehoa ja aiheuttaa lihasjännityksiä, jotka pahentavat oireita. Hieronta laukaisee kehossa olevia jännityksiä ja rentoutunut lapsi myös nukkuu paremmin. Hieronta myös vahvistaa vauvan yleiskuntoa: vilkastuttaa verenkiertoa, syventää hengitystä ja tehostaa ruoansulatusta. Kallonpohjan kautta kulkeva vagushermo on myös usein koliikkivauvoilla jumissa. Vagushermo hermottaa koko ruoansulatuskanavistoa ja voi sitä kautta aiheuttaa oireita. Lapsella tämän niskojen jäykkyyden voi huomata siinä, että lapsi kääntää päätään vain toiseen suuntaan. Kireät lonkankoukistajat voivat myös painaa paksusuolta ja aiheuttaa sinne kipua. Tällaiset hermo- ja lihaspinteet on usein nopeasti hoidettavissa vyöhyketerapeuttisella vauvahieronnalla.

Yhteenvetona voisin todeta, että peliä ei ole missään vaiheessa menetetty, kun siihen vain osaa puuttua. Kiinnittämällä huomiota ravitsemukseen, niin äidin kuin lapsen, ja tukemalla toipumista mm. vyöhyketerapeuttisella vauvahieronnalla, voidaan saada vauva itkevästä hymyileväksi. Ravintovalmennuksessa autan sinua oikenalaisessa ruokavaliossa niin raskautta suunnitellessa, raskaana ollessasi sekä synnytyksen jälkeen kaikissa elämän vaiheissa. Suoliston kunnolla on erittäin merkittävä osa ihmisen hyvinvointia ja toivoisin jokaisen erityisesti panostavan siihen. Vauvan vatsavaivoja voidaan lisäksi helpottaa vyöhyketerapeuttisella vauvahieronnalla, jota opetetaan myös vanhemmille kotona tehtäväksi kolmipäiväisellä kurssilla. Seuraava kurssi alkaa ke 26.4 klo 12.30 Helsingin Malmilla. 

smoothie-2303616_1920

Toivoa on olemassa – pienen naisen kasvutarina

Haluan jakaa teille tarinani. Tarinan siitä, miksi minusta tuli terveydenhoitaja YAMK, FLT ravintovalmentaja sekä vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan ammattilainen. Minulla ei ole taustalla tarinaa siitä, kun joku ammatti ja koulutus piti vain valita, ettei jää tyhjän toimittajaksi. Itse pidän omaa ammatinvalintaani kutsumuksena, sillä työllä jota teen, on merkitys.

Hoitaminen, hoivaaminen ja auttaminen ovat aina olleet merkityksellisiä tekijöitä minulle. Lapsena jo leikin lääkäriä, hoitajaa sekä opettajaa ja minulle oli itsestään selvyys, että minun pitää päästä opiskelemaan lähihoitajaksi peruskoulun jälkeen. Näin myös tapahtui ja vuonna 2003 valmistuin lähihoitajaksi suoritettuani lukio-ammattikoulukaksoistutkinnon.

Olin saanut astmadiagnoosin jo lapsena, johon minulla oli asianmukaiset inhaloitavat kortisonisumutteet.  Olin ollut muuten suhteellisen terve lapsi. Suuri elämääni mullistava tapahtuma oli sairastuminen heti opiskelun alkuaikoina 17 vuotiaana nuorena naisena. Kovien kipujen, pahoinvoinnin ja sairaalloisen laihtumisen seurauksena sain diagnoosiksi Sjögrenin syndrooma, mutta myös samalla lisämunuaisten toiminta oli lakannut lähes kokonaan. Diagnoosin hakeminen vei pitkän aikaa, mutta ennen sitä, oli isoäitini löytänyt minulle hoitajan, joka teki MSF-hoitoja. Hoitoihin kuului myös ravitsemushoitoa ja niiden avulla jaksoin käydä jopa koulua, jonka suorittamisen koin todella tärkeäksi. Sain diagnoosit, hydrocortison korvaushoidon ja toivuin taas jaksaen nauttia elämästä ja opiskeluista.

Lähihoitajana työskentelin monenlaisessa erilaisessa työnkuvassa: päiväkodeissa, kehitysvammaisten asuntoloissa, vanhusten palvelutaloissa, sairaaloissa sekä MLL:n perhetyöntekijänä hoitaen pääsääntöisesti pitkäaikaissairaita ja kehitysvammaisia lapsia heidän kotonaan. Nautin lähes kaikesta tekemästäni työstä, sillä sain auttaa ja hoitaa erilaisia ihmisiä. Vanhat rakennukset ja sisäilmaongelmat tulivat vastaan useassa paikassa, joissa työskentely teki minut aina hetkellisesti työkyvyttömäksi. Hain opiskelemaan sosionomiksi, mutta peruutuspaikalle päästyäni, se ei enää ollut ajankohtaista.

Pian kuvioihin tuli myös seurustelu ja piti saada elää nuoruuttaan. täysillä. Se tarkoitti humalahakuista juomista lähes joka viikonloppu, ruokavalio ei ollut enää sama, jolla olin saanut itseni terveeksi ja liikunnalle ei tuntunut jäävän aikaa. Koska ei ollut oireita, voin hyvin, lääkitykseni oli kunnossa ja elämä oli kivaa, niin mitäpä sitä turhia hampaita kiristelemään. En edes tuolloin osannut ajatella, että ruokavaliolla voisi olla kauaskantoisemmat merkitykset, kun lopulta söin melko terveellisesti virallisten ravintosuositusten mukaan. Sokeria tuli käytettyä melko runsaasti, sillä olinhan kuitenkin hoikka ja ei ollut paino-ongelmia.

Opiskelu on ollut aina kivaa ja lähihoitajaksi ei voi jumahtaa. Hain opiskelemaan terveydenhoitajaksi ja pääsin. Valmistuin terveydenhoitajaksi 2008. Opiskeluaikaankin kuului muuttoja, sairauden pahenemisvaiheita ja pitkän parisuhteen päättyminen. Erinäisiä ruokavaliokokeiluita oli, mutta en niistä kokenut hyötyä, kun olo korjaantui melko nopeaan muilla keinoin kuten akupunktiolla. Muutin valmistumisen jälkeen heti Helsinkiin töihin. Työskentelin kotihoidossa 3,5 vuoden ajan. Ensimmäisen puolen vuoden aikana sairastelin taas paljon: sain oraalisia kortisonikuureja astmaan, kun hengitettävät lääkkeet eivät auttaneet. Oireiden taustalta löytyi työpaikan homeinen seinä. Työn luonne muuttui koko ajan raskaammaksi: entistä huonokuntoisempia asiakkaita hoidettiin kotona, henkilökuntaa oli sairaslomalla ja terveydenhoitajan piti pystyä tekemään omien töiden päälle vielä lähihoitajan tehtäviä, koska työvoimaa ei ollut riittävästi. Mursin vapaa-ajallani nilkan, terveyteni lähti hurjaan laskuun ja autoimmuunisairauteni oli tehnyt lisätuhoja iskien kyntensä tällä kertaa haimaan. Laihduin jälleen, voin huonosti ja oloni oli jälleen aivan kaamea ja elin parisuhteessa, jossa en saanut toiselta osapuolelta tukea laisinkaan. Se mistä ei puhuttu, sitä ei ollut olemassa!

Jälleen yksi muutto takana. Onhan niitä elämääni mahtunut jo melkein kymmenen. Syksyllä 2011 menin tapani mukaan Kauneus- ja terveysmessuille (nykyään I Love Me) ja päädyin Paula Heinosen luennolle. Olin kuullut Paulasta jo aiemmin ja lukenut hänen kirjansa Vihdoinkin Hyvä Olo, mutta en ollut koskaan ollut hänen luennollaan. Paula kertoi kouluttavansa terveydenhuollon ammattilaisia ja kiinnostuin. Ilmoittauduin heti illalla jo Paulan seuraavana keväänä alkaville kursseille ja aloitin avoimen yliopiston ravitsemustieteen opinnot. Koko ammattikorkeakouluajan olin ollut taas uudestaan kiinnostuneempi ravitsemuksesta, mutta se toteuttaminen oli ravitsemussuositusten noudattamista, jos aina sitäkään. Sitä ei ollut osannut sairastumisten myötäkään taas tajuta, että ruokavaliolla olisi voinut tehdä paljon asioiden eteen, eikä voinut tietää, että perusravitsemussuositukset eivät minulle sovi viljojen ja maitotuotteiden myötä. FLT opintojen myötä löysin myös funktionaalista lääketiedettä edustavan lääkärin ja ravintovalmentajan vastaanotolle  Antioksidanttiklinikalle, joilta olen saanut parhaimman avun ikinä sairauteni ”voittamisessa”. Vuoden 2013 lopulla valmistuin ravintoneuvojaksi ja  minulle myönnettiin myös FLT Ravintovalmentajan® lisenssi. Kesällä 2016 jäin taas todella miettimään sairauttani, joka on siis autoimmuunisairaus. Tutkin, pohdin ja pähkäilin perusluonteelleni ominaisena piirteenä. Pähkäily, tutkiminen ja pohtiminen johti Facebookin autoimmuuniprotokolla ryhmän luomiseen, joka yllätyksekseni lähti kasvamaan todella nopeasti.

FLT ravintovalmentajat 2016

Kotihoito oli saanut jäädä. Olin hakeutunut terveysasemalle avosairaanhoitoon, jossa työskentelin 4 vuoden ajan. Mtä enemmän minulle tietoa tuli, sitä riittämättömämmäksi itsen tunsin ja ahdistuin sen kankeuteen. Minulla oli paljon tietoa, jota en saanut tuoda ulos, jota en saanut antaa asiakkaalle. Käytössäni olivat vain käypä hoito -suositukset ja virallisterveelliset ohjeistukset, joiden ulkopuolelle ei saanut tai uskaltanut poiketa. Ihmistä ei saanut katsoa riittävästi yksilöllisenä henkilönä kokonaisvaltaisesti, vaan hänet piti ahtaa tiettyyn muottiin ja mennä massavirran mukana. Myöskään ei ollut mahdollisuutta riittävän pitkiin vastaanottoihin, jolloin hoito tuntui jäävän kesken.

Koska halusin jotain muuta, mutta irtisanoutuminen tässä vaiheessa olisi ollut liian riskiä, hakeuduin opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, josta valmistuin 2016 tittelillä terveydenhoitaja YAMK/kliininen asiantuntija. Koulussa sain ajatella omilla aivoillani ja se ei ohjannut siihen kankeaan malliin, jossa olin saanut työskennellä. Sain YAMK opinnäytetyönäni kehittää muistisairaiden ravitsemusta tutkitun tiedon pohjalta. Minulle vahvistui ajatus, että koska ravintovalmennus perustuu tutkimukseen, mittaamiseen ja ihmisen biokemiallisen kokonaisuuden ymmärtämiseen, niin minun ei tarvitse noudattaa kankeita ohjeistuksia, jos asiakas ei niistä hyödy. Minulla on oikeus ja velvollisuus ajatella asiakkaan parasta, mihin perusterveydenhuollossa ei ole mahdollisuutta. Opintovapaalla kouluttauduin myös vyöhyketerapeuttiseksi vauvahierojaksi, jotta pääsen auttamaan myös perheen pienempiä ja opettaa hieromisen taito myös vanhemmille kotiin.

Sain viimein rohkeuden sanoa itseni irti. Nyt matkani jatkuu Omppupolulla kohti uudistuvaa terveydenhuoltoa. Elämässä täytyy olla intohimoa, sillä ilman sitä ihminen ei voi hyvin. Nyt haluan tarjota kokonaisvaltaista ja yksilöllistä terveydenhuoltoa, jossa jokaisen yksilön tarina on merkityksellinen ja arvokas.

Haluan tällä tarinalla luoda toivoa kaikille sairastuneille. Maailmassa on paljon sairauksia, mutta hakeamalla apua sinua voidaan auttaa. Itse olen löytänyt avun funktionaalisesta lääketieteestä ja sen vuoksi haluan myös auttaa ihmisiä palauttamaan terveytensä sen avulla. Terveys ei tarkoita sairauden poissaoloa vaan hyvinvointia. Vaikka sinulla olisi krooninen sairaus, sinulla on oikeus ja mahdollisuus hyvinvointiin.

smoothie-2303616_1920

Kaukana, mutta kuitenkin niin lähellä

Vuonna 2017 Suomessa on 311 kuntaa, ravintoterapiayhdistyksen ravintoasiantuntijoita on 21 paikkakunnalla ja FLT ravintovalmentajia 17 eri paikkakunnalla. Jokaiselle kunnalle ei valitettavasti riitä omaa ravintoasiantuntijaa, mutta naapurikunnasta sellaisen saatat löytää vilkaisemalla tarkemmin. Nyky-yhteiskunnassa kiire, perhe, työt ja moni muu este saattaa rajoittaa matkustamista vaikka naapurikuntaan. Esteenä voi olla myös työajat, jotka vaikuttavat vastaanotolle hakeutumisen, kun monesti jo pelkkiin matkoihin saattaa vierähtää tunti taikka toinen.

Suomen kunnat 2017. Lähde Wikipedia

Jääkö henkilö, jonka paikkakunnalla tai naapurikunnassakaan ei ole ravintoasiantuntijaa ilman palvelua ja hoitoa? Voiko henkilö hoitaa terveyttään myös toiselta puolelta maata tai maapalloa, jonne työmatkat ovat hänet lennättäneet? Töiden välissä voi olla pari tuntia aikaa, mutta kun ne siirtymisetkin kestävät tai lapset/koirat eivät voi olla paria tuntia kauempaa yksin kotona, saako henkilö silti palvelua ja apua?

Ei huolta. Nykyään yhä useampi hoitaa asioitaan verkon ja etäyhteyksien välityksellä. Myös ravintovalmennnukset voidaan hoitaa etäyhteyksien kautta esim. Skypen välityksellä, jossa myös valmentaja ja valmennettava näkevät toisensa. Tietysti lähikontakti meistä jokaiselle on se paras vaihtoehto, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta. Etäyhteyden päästä tehty valmennus ei sisällöllisesti eroa millään tavalla lähivastaanotosta.

Miten etävastaanotto sitten toimii? Etävastaanottoajan voit sopia kanssani sähköpostilla, soittamalla tai varaamalla ajan sähköisestä ajanvarauksesta. Vastaanottoa ei kannata varata heti seuraavalle päivälle, koska lähetän sinulle sähköpostissa perustietokaavakkeet ja oirekyselyn täytettäväksi ja toivoisin sinun lähettävän ne minulle perinteistä maapostia pitkin. Tämä siksi, että papereissa voi olla arkaluontoisia asioita ja sähköposti ei ole virallinen lähetyskanava etenkään, kun minulla ei ole vielä sinun allekirjoittamaasi suostumusta tähän. Kusti polkee sen pari päivää (tosin viime aikoina kestänyt paljon pidempääkin…) Tähän on tulossa järkevämpi ratkaisu, koska itse en ole viime aikoina tuohon postin kulkuun kovin paljon luottanut.

Ennen vastaanottoa sinun kannattaa vielä testata, että Skypesi toimii soittamalla koepuhelu Skypelle. Jos tämä ei toimi, keksimme kyllä toisen keinon käymällä keskustelu esimerkiksi Zoom roomin kautta. Näitä välineitä onneksi nykyaikana löytyy, mutta pitää vain ajoissa selvitellä ennen varsinaista valmennusistuntoa. Ykistyiskohdista sovimme lisää sähköpostilla ennen vastaanottoa.

Enään ei ole siis välimatka esteenä palveluiden piiriin hakeutumisessa. Skypettelen mieluusti kanssasi ja autan sinua kohti parempaa hyvinvointia ja terveyttä.

smoothie-2303616_1920

Autoimmuuniprotkolla eli AIP. Mistä oikein on kysymys

Autoimmuunisairauksien mekanismi on kaikissa sama: immuunisysteemi kääntyy omaa kehoa vastaan ja hyökkää kehon proteiineihin, kudoksiin ja soluihin tuhoten niitä. AIP eli autoimmuuniprotokolla on strategia, joka rauhoittaa immuunisysteemiä ja antaa keholle aikaa toipua.

AIP noudattaa perinteistä funktionaalisen lääketieteen mallia, joka tunnetaan 4R:n ohjelmana. 4R tulee sanoista remove (poista), replace (korvaa), reinoculate (istuta) ja repair (korjaa). Ruokavalio perustuu näihin neljään tukipilariin.

  1. Poista

Ruokavaliosta on tarkoitus poistaa ruoka-aineet, jotka voivat vahingoittaa suoliston pintaa tai ärsyttävät suolistoa (antiravinteet, gluteeni, kaseiini), voivat pahentaa vuotavan suolen -oiretta, joka elimistössä yleensä vallitsee autoimmuunisairauden ollessa päällä. Ruokavaliosta poistetaan myös tulehdusta aiheuttavat ruoka-aineet sekä ruoka-aineet, jotka voivat ruokkia vääränlaista bakteerikantaa tai ovat voimakkaasti allergisoivia.

Näitä ruokia ovat

  • viljat (myös gluteenittomat, koska sisältävät antiravinteita)
  • maitotaloustuotteet
  • palkokasvit: soija, pavut- ja herneet, linssit
  • koisokasvit: peruna, munakoiso, tomaatti, paprikat
  • siemenet (ja siemenpohjaiset mausteet)
  • pähkinät
  • prosessoidut öljy ja sokerit
  • kananmuna (etenkin valkuainen)
  • alkoholi
  • makeutusaineet
  • tulehduskipulääkkeet
  • lisäaineet
  • allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet (jos ne tiedossa)
  • kofeiini ja stimulantit, kuten kaakao

Ruoka-aineiden mukana tulee myös paljon haitta-aineita, jotka niihin eivät luonnollisesti kuulu, kuten torjunta-aineita, ympäristömyrkkyjä sekä säilöntä- ja muita lisäaineita. Suosi sen vuoksi mahdollisimman paljon luomua ja käsittelemättömiä/puhtaita tuotteita.

Stressi ei ole mitään syötävää, mutta sen poistaminen on tervehtymisen kanssa hyvin oleellinen asia.

Jos elimistöösi on mahdollisesti pesiytynyt vääriä bakteereja, hiivoja tai parasiitteja, on niiden häätäminen erityisen tärkeää.

  1. Korvaa

Puutteellinen ruoansulatus stimuloimalla ruoansulatusta omenaviinietikalla, sitruunalla, yrteillä, katkeroilla tai muulla happamalla. Suosittelen myös käyttämään ruoansulatusentsyymejä ja suolahappoa, jos se sinulle sopii. Jos sinulla on kuitenkin todettu tulehdusta mahalaukussa tai limakalvosi ovat herkät, en suosittele käyttämään suolahappolisää.

 

  1. Istuta

Elimistömme tarvitsee toimiakseen bakteereita ja nimenomaan probioottisia bakteereja, jotka auttavat palauttamaan suolistosi mikrobiologisen tasapainon. Näitä saa myös ruoasta

  • fermentoidut ruoat: hapatetut kasvikset, vesikefiiri ja kombucha
  • prebiootit: FOS, XOS, fermentoituvat ruoat, arabinokalagtaani, liukeneva kuitu
  • probiootit

 

  1. Korjaa

Korjaa suolistosi limakalvo oikeilla ravintoaineilla, ravintotiheällä ruoalla. Oikeanlainen ruokavalio on allergiavapaa, antiravinteista vapaa, anti-inflmmatorinen ruokavalio, joka auttavat poistamaan tulehduksen elimistöstä, tukevat immuunipuolustusta sekä auttavat korjaamaan suoliston pinnan. Ravinnosta saat hyviä rasvahappoja, aminohappoja, kuituja, antioksidantteja ja flavoinoideja, hiilihydraatteja, vitamiineja, mineraaleja. Suosi mahdollisimman puhdasta ruokaa.

  • Kasvikset, juurekset ja vihannekset, runsaasti kaikissa mahdollisissa väreissä
  • Marjoja runsaasti monipuolisesti
  • Hedelmiä syö rajoitetummin niiden sisältämän fruktoosin vuoksi. (suositus 10-20 g)
  • Luomulihaa, vapaana laidunnetun karjan lihaa
  • Kylmäpuristettu kookosöljy, oliiviöljy, avokadoöljy
  • Luuliemi
  • Kalalajeja vaihdellen niiden ympäristömyrkkyjen tai ravinnon (kasvatetut kalat) vuoksi. Merenelävät

Valitettavasti vaikka söisi kuinka täysipainoista ruokaa, on kaikkia ravintoaineita mahdollista saada. Sen lisäksi autoimmuunisairaalla henkilöllä ruoan pilkkomisessa ja imeytymisessä saattanut olla oireita, jolloin elimistössä on ehtinyt syntymään jo puutteita. Näitä puutteita on paranemiselle välttämätön lisätä erikseen lisäravinteista. Etenkin seuraavia lisäravinteista on usein hyötyä:

  • omega3 rasvahapot (kalaöljy)
  • l-glutamiini
  • D-vitamiini
  • C-vitamiini
  • B-vitamiinit
  • laadukas monivitamiini

Suosittelen kuitenkin mittaamaan ravintoaineita, jos mahdollista. Jos tiettyä ravintoainetta syö pitkään, voi se horjuttaa muiden ravintoaineiden tilannetta hyvin herkästi. Jokaisen sairauden ja henkilön kohdalla on paljon yksilöllisiä vaihteluja, joten yhdelle toimiva, ei välttämättä toimi toisella.

 

Huomioitavaa

Autoimmuuniruokavalion ei ole tarkoitus olla loppuelämän ruokavalio. Ruokavalio on tarkoitettu rauhoitusruokavalioksi, maksimissaan 3 kk ajaksi, jonka jälkeen sitä tulee laajentaa ruoka-aine kerrallaan seuraten kehon reaktiota. Mikäli elimistö ei ruokavaliolla rauhoitu, tulee miettiä, mikä on toipumisen esteenä: stressi, kuormitus, dysbioosi, ruoka-aineallergiat, toksiinit, kuten homeet, vitamiinien- ja hivenaineiden puutteet, mitokondrioiden vajaatoiminta? Usein näitä on myös tarpeen tutkia erilaisin laboratoriomenetelmin päästääkseen kiinni perimmäiseen syyhyn.

AIP ruokavalio on kehitetty USAssa, jossa raaka-aineiden saanti on hieman toista kuin pienessä pohjolan Suomessa. Amerikassa myös alueesta riippuen on lämpimämpää ympäri vuoden, jolloin satokaudet ovat pidempiä ja trooppisempia kasveja löytyy. Reseptiikassa vilahtaa monia ainesosia, joita Suomesta voi olla mahdoton saada, etenkin pienemmillä paikkakunnilla ja valikoimat kaventuvat entisestään. Monesti jenkeistä tilaaminen voi olla se ainoa keino toteuttaa AIP:tä riittävän laajasti.

Monella vatsaongelmaisella rajoituksena voi olla myös FODMAP, joka tekee ruokavalion noudattamisesta vielä haasteellisempaa. Tällöin henkilö joutuu vielä rajoittamaan fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka jo itsessään ovat tärkeitä suoliston bakteerikannan kehityksen takia. FODMAP myös rajoittaa monien ruoka-aineiden saantia, joista saa hiilihydraatteja, kuten bataatti (toisille kyllä sopii sekin) ja maniokki. Ongelmana liiallisten rajoitusten kanssa voi tulla esimerkiksi hiilihydraattien saanti, jota elimistö tarvitsee toimiakseen. Rajoituksia voi vielä lisätä ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet. Tällöin on vain tehtävä kompromisseja ruokavalion suhteen ja käytettävä esimerkiski valkoista riisiä tai muita gluteenittomia viljoja mukana ruokavaliossa. Balanssin löytäminen on tärkeää vaikka se ei aina ole kovin helppoa.

Vertaistukea facebookista AIP eli autoimmuuniprotokolla Suomessa. Liity mukaan, jos painit näiden samojen ongelmien kanssa.

smoothie-2303616_1920

Ladies Night -smoothie

Hyvää Naistenpäivää kaikille, myös miehille 😉 Olen tänään Naistenpäivänä menossa Tapiolan Golfkeskus TAGIin kertomaan ravintovalmennuksesta ihanille naisille. Kehittelin naisille myös oman ihanan smoothien, joka tekee hyvää joka solulle, hellii suolistoa ja saa naiset loistamaan <3 Smoothie sisältää:

2 dl vadelmia
1/3 avokadoa
3 rkl tyrnimarjoja
2-3 tuoretta taatelia (muista poistaa kivet)
kourallinen sitruunamelissaa
1 rkl Bioteekin Elinvoimakuita
2 rkl Biomedin Actiwhey proteiinia
3,5 dl jäähtynyttä valkoista teetä

Ja sitten taas vähän teoriaa, miksi nämä ainekset ovat hyviä naiskauneudelle.

Vadelmista ja tyrnimarjoista olikin puhetta jo aiemmassa artikkelissa. Vaikka taatelit sisältävät runsaasti sokeria, ovat ne juuri sen vuoksi loistava makeuttaja luonnollisella tavalla. Taateleissa on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, joista voit lukea tästä artikkelista. Muista kuitenkin kohtuus, sillä sisältävät runsain määrin hedelmäsokeria, joka voi mm. rasvoittaa maksaa.

Sitruunamelissalla saa smoothieen mukavaa raikkautta. Sitruunamelissalla on mm. seuraavanlaisia vaikutuksia naisen elämässä:

  • rauhoittaa ja helpottaa unen tuloa
  • lievittää päänsärkyä, huimausta ja hormonikiertoon liittyvää migreeniä
  • yhdessä piparmintun kanssa melissalla voi lievittää kuukautis- ja ovulaatiokipuja
  • ehkäisevät hiivasienitulehdusta aiheuttavaa Candida-sientä

Sitruunamelissasta tulee muistaa kuitenkin sanoa muutama varoituksen sana, koska suurina määrinä käytettynä se on lievästi myrkyllinen ja aiheuttaa väsymystä, lisääntynyttä syljeneritystä, oksentelua, huimausta ja levottomuutta. Sitä ei voi käyttää raskauden aikana, sillä se voi stimuloida kohtua.

Biotekkin Elinvoimakuitu on yksi parhaimmista kuiduista, joita suosittelen asiakkaille. Uusittusta versiosta on jätetty pois inuliini, joka ärsyttää herkimpien vatsaa. Se sisältää runsaasti kuitua, mm. beetaglukaania kaurasta ja lignaania pellavasta, sekä hyviä rasvahappoja myös hampusta. Suolen toiminnan edistämisen lisäksi nämä tasapainottavat veren rasva- ja sokeriarvoja ja vähentävät riskiä saada hormoniperäisiä syöpiä.

Biomedin Actiwhey on aktivoitua heraproteiinia, joka sulaa helpommin ja imeytyy paremmin  kuin tavallinen heraproteiini. Actiwhey valmistetaan siten, että heran luontaiset vitamiinit ja mineraalit säilyvät tallella ja se  sisältääkin runsaasti kalsiumia ja riboflaviinia (B2-vitamiinia). Se on myös magnesiumin lähde. Kalsium ja magnesium tukevat proteiinin lihasvaikutusta edistämällä lihasten normaalia toimintaa. Lisäksi magnesium tukee solujen omaa proteiinin tuotantoa eli proteiinisynteesiä.

Valitettavasti en muistanut kuvaa ottaa tästä herkusta, mutta naistenpäivän kunniaksi hieman sydämiä ja kukkasia jokaisen päivään <3